Image

Lättare att stoppa värdar som inte sköter sig

JURIDIK Det ska bli lättare att stoppa hyresvärdar som inte sköter sig. Det kommer en statlig utredning att föreslå i dag.
Publicerad den 26 Augusti 2008

Enligt källor till Ekot kommer en statlig utredning i dag att föreslå att det ska bli lättare att få tvångsförvalta fastigheter. Det ska räcka med vad utredaren kallar "brister av mindre allvarligt slag". Exakt vad det innebär slås inte fast i utredningen, utan det ska visa sig i praktiken i hyresnämnder och i domstol.

Under de första två åren efter att någon köpt ett hyreshus så ska han eller hon lättare kunna bli av med förvaltningen. Under den perioden sänks beviskraven för hyresgästerna när de vill övertyga hyresnämnden eller domstolen om att värden missköter huset.

Ekot rapporterar också att utredningen menar att om lagen nu skärps mot oseriösa värdar på det här sättet, då kan man samtidigt ta bort byråkrati. Idag måste den som vill köpa ett hyreshus söka ett särskilt tillstånd för det. Det här systemet tar tid och fungerar dåligt, tycker utredningen, och föreslår att det slopas.
Om regeringen godkänner förslagen så ska de börja gälla från den 1 juli nästa år.

Fastighetsägarnas vd Per-Åke Eriksson tycker att förslagen är bra.
- Det här är ett bra steg, både för att få fungerande hyresmarknad och se till att hyresgäster inte kommer i kläm om en fastighetsägare missköter sig, säger han till Ekot.

Hyresgästföreningens ordförande Barbro Engman däremot är mycket kritisk till tanken att slopa kravet på tillstånd för den som vill köpa ett hyreshus.
– De fastighetsägare som vet i dag att det inte är någon idé att de gör sig besvär därför att de måste passera den här förhandsprövningen, de kommer förstås att se att här finns det nu en öppen dörr att gå in i där man inte granskar förrän det har gått ett antal år, så att det här är ju ett kraftigt steg tillbaka, säger Engman till Ekot.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Teknologi måste tjäna ett syfte om Omid Noghabai ska satsa

Bolag Han har grundat flertalet bolag inom fastighetsbranschen och enligt honom själv vill han modernisera branschen från grunden. Samtidigt är Omid Noghabai tydlig med hur han ser på digitaliseringsarbetet: – Det ska vara koncept som gör att man som fastighetsägare faktiskt sparar pengar. Då kommer jag att investera i det.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige