Image

Konkurrensverket kräver böter för Haninge Bostäder

Juridik Konkurrensverket kräver att det kommunala bostadsföretaget Haninge Bostäder AB ska betala tio miljoner kronor i upphandlingsskadeavgift/böter på grund av en otillåten direktupphandling.
Publicerad den 2 September 2013

Haninge Bostäder har av ett privat byggföretag förvärvat dess dotterbolag Vega Norra Parken AB (Vega). Vegas enda tillgång vid förvärvstillfället var ett byggentreprenadkontrakt som ingåtts med moderbolaget fyra dagar innan Vega köptes av Haninge Bostäder. Entreprenadkontraktet gällde uppförande av cirka 90 hyresbostäder inom området Vega i Haninge kommun.

Enligt Konkurrensverkets uppfattning var det huvudsakliga skälet till företagsköpet den byggentreprenad som Haninge Bostäder fick med köpet av Vega. Byggentreprenader omfattas av lagen om offentlig upphandling, LOU, och ska annonseras och konkurrensutsättas. Eftersom upphandlingen inte annonserats var förvärvet i strid med reglerna, enligt Konkurrensverket.

Köp av aktier, i detta fall företaget Vega, är däremot undantagna från upphandlingsreglerna.

– Genom de olika transaktionerna har Haninge Bostäder gjort sig skyldigt till en otillåten direktupphandling. Utan annonsering och konkurrensutsättning går det inte att säga om det kommunala bolaget gjort den bästa affären till det bästa priset, säger Konkurrensverkets generaldirektör Dan Sjöblom.

Entreprenadkontraktets värde är cirka 136 miljoner kronor. Konkurrensverket vänder sig nu till Förvaltningsrätten i Stockholm med kravet att Haninge Bostäder ska dömas att betala tio miljoner kronor i upphandlingsskadeavgift/böter.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs svenska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige