Image

Hemsö utvecklar i Västerås

Bolag Hemsö har utsetts av Västerås stad att utveckla området kring Wenströmska skolan i det nya bostadsområdet Södra Källtorp i Västerås. Hemsö förvärvar Wenströmska skolan och uppför ett äldreboende med 120 platser, 60 trygghetsbostäder samt en förskola med 72 platser. Den totala investeringen uppgår till 490 miljoner kronor. Huvudsaklig hyresgäst blir Västerås stad med hyresavtal på 25 år.
Publicerad den 9 November 2017

Visionen är att skapa ett nytt område med samhällsservice där kärnan är äldreboendet kombinerat med trygghetsboende och förskola som ger en grund för nya mötesplatser och ökat serviceutbud. Den tidigare skolverksamheten kommer helt att avvecklas och gymnasieskolan rivs för att ge plats åt de nya boendena och förskolan. Den befintliga idrottshallen behålls och får en ny entré samt nya omklädningsrum. Förskolan byggs i anslutning till idrottshallen. Västerås stad planerar dessutom att bygga 670 bostäder i den nya stadsdelen.

– Det är väldig roligt att vi har fått förtroendet att skapa det nya området i Södra Källtorp. Vi ser fram emot att fördjupa vårt samarbete med kommunen samt att långsiktigt äga och förvalta fastigheterna, säger Jonas Jalkander, Regionchef Nord på Hemsö.

– Efter en genomarbetad dialogprocess med flera potentiella samarbetspartners så föll valet på Hemsö. Vi är glada över att Hemsö bygger ett nytt, modernt äldreboende i ett väldigt bra läge i staden. Det blir naturligt integrerat i ett levande bostadsområde som ligger nära grönområden, men ändå är lättillgängligt och har bra kommunikationer. Det är också en stor fördel att vi får ett trygghetsboende i området. Vi har bara ett enda trygghetsboende i Västerås idag, och efterfrågan är enorm, säger Solveig Nilsson (s), ordförande i Äldrenämnden.

Västerås stad kommer att teckna ett 25-årigt hyresavtal för äldreboendet och förskolan samt för fem trygghetsbostäder. Ett 15-årigt avtal tecknas för idrottshallen. Den totala uthyrningsbara ytan blir 15 000 kvadratmeter.

– Västerås är en viktig tillväxtort för Hemsö. Sedan tidigare äger vi bland annat Mälardalens högskola och ett flertal andra samhällsfastigheter i staden. Just nu uppförs Widénska gymnasiet som står klart januari 2019 med Västerås stad som hyresgäst. Hemsös projektportfölj har blivit en betydelsefull del av vår verksamhet och samarbetet med kommuner är en förutsättning för det arbetet. I dagsläget pågår cirka 15 nybyggnadsprojekt i Sverige, merparten består av nya äldreboenden och skolor, säger Nils Styf, vd för Hemsö.

Byggnationen av äldreboendet beräknas starta under 2018 och att vara klart för inflyttning under andra kvartalet 2020. Förskolan och trygghetsbostäderna beräknas stå klara under 2021. Äldreboendet och förskolan kommer att certifieras enligt Miljöbyggnad Silver.

- Axel Ohlsson
axel@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Sven-Olof Johansson: "Varje dag som går utan räntesänkningar förvärras situationen"

Bolag Fastpartners Q1-rapport visar på ökade hyresintäkter med 4,1 procent och ett driftnetto som ökade med 2,3 procent. Förvaltningsresultatet minskade dock rejält, med 25,2 procent, och vd Sven-Olof Johansson efterlyser nu sänkta räntor omgående. Fastighetssverige fick en pratstund med honom.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige