Image

Hemsö förlorare i tvistemål

Bolag Under torsdagen ändrade hovrätten tingsrättens dom gällande Hälsans vårdcentrum i Jönköping. Det innebär att Region Jönköpings län vann mångmiljontvisten mot Hemsö.
Publicerad den 21 Oktober 2016

I går kom Göta hovrätts dom som gäller en hyrestvist mellan Region Jönköpings län och Hemsö. I tingsrätten vann Hemsö tvisten, men i hovrätten går man på regionens linje.
Hovrätten slår fast att Hemsö inte har bättre rätt än regionen till drygt 6,5 miljoner kronor som regionen har deponerat hos länsstyrelsen.

Beloppet avser hyrestillägg för ränta som Hemsö har debiterat regionen i anledning av en ombyggnation av hyreslokaler i kvarteret Hälsan i Jönköping.

Tvistemålet har handlat om regionen är skyldig att betala tilläggshyra för ränta efter den 30 oktober 2009. Regionen och Hemsö har bland annat varit oense om vad ett hyresavtal från år 1999 innebär och om regionen är bunden av ett tilläggsavtal till 1999 års hyresavtal som Landstingets dåvarande fastighetsdirektör skrev under år 2006.

Enligt Hemsö innebär 2006 års tilläggsavtal att regionen ska betala tilläggshyra för ränta till den 30 oktober 2029.

Hovrätten har kommit fram till att hyresavtalet från år 1999 inte innebär att regionen är skyldig att betala hyrestillägg för ränta efter den 30 oktober 2009 och att regionen inte är bunden av tilläggsavtalet som landstingets dåvarande fastighetsdirektör skrev under år 2006.

Enligt hovrätten har regionen inte heller genom sitt handlande accepterat 2006 års tilläggsavtal.

Hovrätten har alltså kommit fram till att regionen inte har varit skyldig att betala tilläggshyra för ränta efter den 30 oktober 2009.

Den tilläggshyra för ränta som Hemsö därefter har debiterat Regionen har därför varit felaktig. Regionen har i och med det ansetts ha en motfordran på Hemsö, vilken till sitt belopp överstiger det deponerade beloppet.

Regionen kommer, om domen vinner laga kraft, att ta tillbaka de drygt 6,5 miljoner kronorna som deponerats. Hemsö har fyra veckor på sig att överklaga domen.

- Anthon Näsström
anthon@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Så var första halvåret på transaktionsmarknaden: "Historiskt"

Transaktioner Ett väldigt speciellt och på många sätt historiskt andra kvartal är till ända. Coronapandemins effekter gjorde att transaktionsvolymen i Sverige och övriga Norden föll betänkligt och aktiviteten störtdök under en period. Fastighetssverige presenterar siffrorna, trenderna och framtidsutsikterna med hjälp av Pangeas analytiker Mikael Söderlundh.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige

Fastighetssverige PLAY