Image
VBAB bygger nytt i Jönköping.
VBAB bygger nytt i Jönköping. Bild: VBAB

Efter tre generationer: Bygger nytt för första gången

Bygg/Arkitektur Familjeföretaget VBAB som i tre generationer ägt och förvaltat lägenheter i Jönköping och Huskvarna ska för första gången i företagets historia bygga helt nytt. Mitt i centrala Jönköping, med närhet till Högskolan, startas nu bygget av det fem våningar höga huset med 37 yteffektiva enrummare.
Publicerad den 28 Februari 2019

I början av 2020 kommer huset stå färdigt och inflyttningen kan påbörjas. Genom att använda mycket glas blir lägenheterna ljusa och varje lägenhet har rejäla kök och toaletter.

– För oss är det här ett spännande projekt, säger Johan Rosenquist, vd VBAB och barnbarn till företagets grundare.

– På platsen låg tidigare en låg träbyggnad, men genom att riva den, bygga nytt och förädla kan vi bidra till att skapa fler små centrumnära lägenheter. Den här typen av boende är enormt efterfrågat, inte minst bland studenter, och det är viktigt att vi tillsammans hjälps åt för att skapa nya smarta boenden.

Huset kommer få sin alldeles egna karaktär med vinklade balkonger för att skapa ett unikt och urbant uttryck som ger liv åt stadsbilden. I bottenvåningen ges plats till en lokal som kan fungera både som butik och som restaurang/café.

– Genom att skapa ett helt annat uttryck än de intilliggande fastigheternas lyfter vi fram de olika husens karaktärer på ett fint sätt, säger Johan Tägström, arkitekten bakom husets utformning. Med hjälp av balkongernas oregelbundna form ändrar huset uttryck beroende på från vilken vinkel man ser det.

Istället för en traditionell innergård har man valt att istället satsa på en rymlig takterrass med fast möblemang. En perfekt samlingsplats för de boende som kan njuta av solen hela dagarna utan skugga från andra byggnader.

Lägenhetstypen passar studenter särskilt bra, även om andra hyresgäster också är välkomna. Det centrala läget med närhet till kommunikationer, butiker, restauranger och inte minst Högskolan är populärt.

– Det är mycket tack vare Högskolan som Jönköping har blivit en attraktiv stad att flytta till. Det känns bra att kunna skapa bostadsmöjligheter för de studenter som vill komma hit och på så vis ge tillbaka på det sätt vi kan, säger Johan Rosenquist.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs nordiska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige