Image

Dubbla uppdrag för Forsen när HSB bygger nytt bostadsområde

Bygg/Arkitektur En vattenledning på 55 meters djup, två betongbroar, tio meter höga murar – och totalt elva huskroppar med 350 lägenheter. När HSB Bostad bygger det nya bostadsområdet Telegrafberget börjar de från scratch. Forsen projektleder infrastrukturen och produktionsleder även bostadsbyggandet.
Publicerad den 23 Maj 2018
Med panoramautsikt över Stockholms inlopp - Telegrafberget i Nacka. Bild: Fredrik Lindgårdh
Med panoramautsikt över Stockholms inlopp - Telegrafberget i Nacka.

Med panoramautsikt över Stockholms inlopp växer ett nytt bostadsområde fram på toppen av Telegrafberget i Nacka. När allt är klart 2020 ska cirka 350 hyreslägenheter, bostadsrätter, par- och radhus ha integrerats med klippor och skogsdungar.

– Forsen produktionsleder bostadsbyggandet och projektleder all infrastruktur i området. Det innefattar två broar (se film här), tio meter höga murar och kajkonstruktioner samt en VA-anläggning med två sjöledningar mellan Telegrafberget och Lidingö. De har nu sänkts ner i sin fulla längd på drygt 900 meter styck i den 55 meter djupa farleden, säger Daniel Stenström, projektledare på Forsen.

Projektet drivs som delad entreprenad (CM) tillsammans med beställaren HSB Bostad. Och det är verkligen från början:
– Vi bygger upp den kommunala infrastrukturen och kvartersmarken i området. Det innefattar alla mark- och VA-arbeten. Och eftersom det är ett bergigt område krävs det många plansprängningar för bostäderna, då vi passar på att dra allt vatten och avlopp.

Första inflyttning sker hösten 2019 och parallellt med uppbyggnaden av infrastrukturen har Forsen nu inlett grundläggningen av bostäderna i första etappen. Detta kräver ett tätt samarbete på plats eftersom området är väldigt trångt och marken är kuperad.

– Att bygga på en fotbollsplan är inga större svårigheter, men de nivåskillnader som råder här – samtidigt som det är många aktörer som samsas – kräver ett helhetsgrepp över logistik och arbetsmiljö, säger Pär Nilsson, Forsens projektledare för bostadsbyggandet.

Peter Carlsson, projektledare för mark och anläggning på HSB Bostad, ser stora vinster i att Forsen ansvarar för både bostäder och och infrastruktur:
– Forsen är huvudansvarig för samordningen och vi har ett väldigt bra samarbete de olika projekten emellan. Vi sitter på samma plan, har kontinuerliga avstämningsmöten och tittar på logistiklösningar tillsammans. Alla har lärt känna varandra väldigt bra, viket är en stor fördel i ett sådant här projekt.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Forsen AB på Branschguiden

Forsen är ett byggprojektledningsföretag med kontor på flera orter i Sverige. Våra medarbetare leder effektiva och hållbara byggprojekt för både privata och offentliga kunder. Vi har kompetens inom bostad, hus och anläggning. Vi hyllar olikhet, kreativitet, omtänksamhet och annat som gör det roligt att gå till jobbet. Forsen är certifierat som en utmärkt arbetsplats enligt Great Place to Work Intitute (GPTW).

Läs mer om Forsen AB på Branschguiden

Senast från Fastighetssverige Plus

Här vill Niam växa i Norge

Bolag Niam har adderat ytterligare en marknad till sin norska portfölj. Torstein Bomann-Larsen, Associate Director Transactions Norway på Niam, berättar för Fastighetssverige hur man ser på Bergenmarknaden, den nya investeringen samt var i Norge de letar efter nya investeringar.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige

Fastighetssverige PLAY