Image

D Carnegie säljer sitt Göteborgsbestånd

Transaktioner D Carnegie säljer sitt Göteborgsbestånd till kommunala Bostadsbolaget för 493 miljoner kronor.
Publicerad den 26 Oktober 2015
Ulf Nilsson. Bild: Nicklas Tollesson
Ulf Nilsson. Kicki Björklund. Bild: Bostadsbolaget
Kicki Björklund.

I maj var det tänkt att Real Holding – besläktat med D Carnegie genom huvudägaren Kvalitena – skulle köpa Göteborgsbeståndet för 500 miljoner kronor, men bolagets preferensaktieemission misslyckades och affären genomfördes aldrig.

Nu har D Carnegie ingått avtal med kommunala Bostadsbolaget.
Affären omfattar 890 lägenheter, 65 000 kvadratmeter och det underliggande fastighetsvärdet är 493 miljoner kronor, vilket medför en reavinst på 14 miljoner kronor jämfört med senaste värdering, före transaktionskostnader.

Nordier Property Advisors har varit rådgivare till D Carnegie och Real Value Management har varit rådgivare till Bostadsbolaget.

– Försäljningen är ett led i vår fokusering på att äga bostäder i Storstockholm eller med pendlingsavstånd till huvudstaden. Vi är dessutom glada över att ha hittat en köpare som har ambitionen att fortsätta att utveckla Hammarkullen, säger Ulf Nilsson, vd för D Carnegie & Co.

Förvärvet innebär att Bostadsbolaget därmed äger och förvaltar över 2 200 hyreslägenheter i Hammarkullen. Av de 890 nyförvärvade hyreslägenheterna planerar bolaget att på sikt omvandla hälften till kooperativa hyresrätter och bostadsrätter. Detta för att genom blandade upplåtelseformer öka områdets attraktivitet och integrationen i staden.

Det var en enig styrelse som på torsdagen beslutade att fullfölja förvärvet och Bostadsbolagets styrelseordförande Johan Zandin har stora förväntningar för Bostadsbolagets möjligheter att påverka områdets framtida utveckling i en positiv riktning.

– Vi är glada att D Carnegie & Co har valt att sälja till just Bostadsbolaget. Förutom rent förvaltningsmässigt ser vi också en rad samhällsekonomiska fördelar, säger Johan Zandin, styrelseordförande på Bostadsbolaget.

– Jag gläds oerhört mycket över detta. Det är en affär som kommer att gynna såväl boende som staden i sin helhet. Bostadsbolaget äger redan en stor andel hyresrätter i Hammarkullen och detta ger oss möjlighet att via ett helhetsgrepp satsa kraftfullt i området, säger Bostadsbolagets vd Kicki Björklund.

Affären är villkorad av ett godkännande från Bostadsbolagets moderbolag Förvaltnings AB Framtiden och från Göteborgs kommunfullmäktige. Planerat tillträde för fastigheterna är 1 februari 2016.


- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Sven-Olof Johansson: "Varje dag som går utan räntesänkningar förvärras situationen"

Bolag Fastpartners Q1-rapport visar på ökade hyresintäkter med 4,1 procent och ett driftnetto som ökade med 2,3 procent. Förvaltningsresultatet minskade dock rejält, med 25,2 procent, och vd Sven-Olof Johansson efterlyser nu sänkta räntor omgående. Fastighetssverige fick en pratstund med honom.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige