Image
Lars Heikensten, vd för Nobelstiftelsen, om framtiden för Nobel Center.

Lars Heikensten om framtiden för Nobel Center

Bygg/Arkitektur Nobelstiftelsens vd Lars Heikensten berättar för Fastighetssverige vad det senaste genombrottet i Nobel Center-frågan betyder för projektets utformning och framtid.


Nobel Center byggs vid Slussen.

Nobel Center tar plats vid Slussen

Bygg/Arkitektur Stadsgårdskajen vid Slussen är den plats som Nobel Center ska ligga på. Det meddelade Stockholms stad och Nobelstiftelsen vid en gemensam pressträff på fredagen. Det hela möjliggörs av en bytesaffär med markanvisningar mellan Stockholms stad och Atrium Ljungberg.


Nobel Center.

Den nya majoriteten stoppar Nobel Center

Bygg/Arkitektur Den nya majoriteten i Stockholm, bestående av Alliansen och Miljöpartiet, kommer att stoppa planerna på Nobel Center på Blasieholmen.


”En once in a lifetime”

Karriär Ylva Lageson om att ta över Nobelhuset och utveckla det hårt debatterade Nobel Center. Dessutom rankar hon sina bästa projekt från åren på NCC.


”Var förberedd på att det skulle bli debatt”

Karriär Efter nästan fyra år lämnar Susanne Lindh posten som vd för Nobelhuset. Bolaget har som uppgift att ta fram, förvalta och äga Nobel Center – ett projekt som har väckt en hel del diskussioner.


Hon blir ny vd för Nobelhuset

Karriär Ylva Lageson har rekryterats till rollen som vd för Nobelhuset, det bolag som har som uppgift att projektera, uppföra, äga, förvalta och utveckla Nobel Center i Stockholm.


Länsstyrelsen avslår överklagandena gällande detaljplanen för Nobel Center

Stockholm Länsstyrelsen i Stockholm har beslutat att avslå överklagandena och fastställa detaljplanen för Nobel Center på Blasieholmen. Beslutet var väntat och samtidigt glädjande. Ett viktigt steg framåt för projektet.


Stockholms stad får rätt om Nobel Center

Juridik Förvaltningsrätten bedömer Stockholms stads exploatering för Nobel Center på Blasieholmen vara laglig.


180 miljoner investeras i Nobel Center

Ekonomi/Finansiering Staten kommer att bidra till Nobel Centers drift med 40 miljoner kronor per år från och med att det öppnar och tre år framåt. Sammantaget med ökat stöd från Stockholms stad kommer verksamheten att tillföras 60 miljoner kronor per år under tre år. Totalt 180 miljoner kronor de första tre åren.


Kungen vill flytta Nobel Center

Bygg/Arkitektur Kung Carl XVI Gustaf ser helst att planerna för Nobel Center ändras.
– Det är ett vällovligt projekt, men det går ju att flytta på byggnaden, säger kungen till DN.


475 personer överklagade Nobelbygget

Bygg/Arkitektur Förra veckan gick tiden ut för överklagande av beslutet att bygga det kontroversiella Nobelbygget på Blasieholmen i Stockholm. 475 personer har överklagat beslutet.


Här är de nya bilderna på Nobel Center

Bygg/Arkitektur Arbetet med Nobel Center fortsätter. Nytt bildmaterial från David Chipperfield Architects illustrerar den senaste utvecklingen av byggnaden och aktiviteterna i huset.


Lundbergs tänker överklaga Nobel Center

Juridik Lundbergs kommer att överklaga Nobel Center
– Vi tycker inte att alla konsekvenser är utredda. Det kommer helt enkelt inte att fungera, säger Roger Ekström, som är vice vd på Fastighets AB Lundberg.


Ja till Nobel Center

Bygg/Arkitektur Sent på måndagskvällen antog Stockholms kommunfullmäktige detaljplanen för Nobel Center på Blasieholmen i Stockholm.


Utställningsexperter tycker till om Nobel Center

Bygg/Arkitektur I början av mars möttes ett antal chefer från museer i Europa, Australien och USA på Nobelmuseet för att diskutera kommande utställningar i Nobel Center.


Newsflash

Se bilderna på nya
bantade Nobel Center

Bygg/Arkitektur Arbetet med att utveckla Nobel Center fortsätter. Här skapas en unik publik mötesplats där vetenskap, kultur och fred står i fokus. Idag presenterades ett bearbetat förslag. Den grundläggande idén är densamma men huset har blivit mindre och mer tydligt anpassat till Blasieholmen.


Byggnadsvårdsföreningen föreslår alternativa placeringar för Nobel Center, som är planlagt på Blasieholmen i Stockholm.

Föreslår annan plats för Nobel Center

Bygg/Arkitektur Svenska Byggnadsvårdsföreningen föreslår i nedanstående debattartikel att projektet Nobel Center ska byggas någon annanstans än på Blasieholmen i Stockholm.


Nobelstiftelsen har nu fått in en miljard kronor i donationer för att kunna förverkliga Nobel Center på Blasieholmen i Stockholm.

Finansprofiler donerar
miljard till Nobel Center

Bygg/Arkitektur Planerna för Nobel Center på Balsieholmen i Stockholm brottas med stora problem, både vad gäller finansiering och tillstånd.
Men nu har ett antal finansprofiler gått in med sammanlagt en miljard kronor för att rädda projektet.


Byggnadsvårdsföreningen säger nej till Nobel Center

Bygg/Arkitektur I fredags lämnade Svenska byggnadsvårdsföreningen in sitt yttrande över planförslaget för Nobel Center på Blasieholmen till Stockholms stadsbyggnadskontor. Föreningen avstyrker planförslaget som bedöms medföra påtaglig skada på riksintresset.


Nobel Center rekryterar kommunikationschef

Bolag Rebecka Oxelström har utsetts till kommunikationschef för Nobel Center med uppdraget att driva kommunikationen kring den publika verksamheten.