Image
Nobelstiftelsen har nu fått in en miljard kronor i donationer för att kunna förverkliga Nobel Center på Blasieholmen i Stockholm.
Nobelstiftelsen har nu fått in en miljard kronor i donationer för att kunna förverkliga Nobel Center på Blasieholmen i Stockholm. Bild: David Chipperfields Architects

Finansprofiler donerar miljard till Nobel Center

Bygg/Arkitektur Planerna för Nobel Center på Balsieholmen i Stockholm brottas med stora problem, både vad gäller finansiering och tillstånd. Men nu har ett antal finansprofiler gått in med sammanlagt en miljard kronor för att rädda projektet.
Publicerad den 1 Juni 2015

Så sent som i april fick Nobel Center-planerna nej av Byggnadsvårdsföreningen då förslaget bedöms ”medföra påtaglig skada på riksintresset”.

Stockholms stad och Nobelstiftelsen har aktivt sökt donationer för att kunna realisera bygget och nu har man fått in en miljard kronor.

- Vi är glada att vi har ett brett stöd från olika delar av samhället för att skapa Nobel Center. Det ger oss goda och trygga förutsättningar för att utveckla en publik verksamhet där de stora framtidsfrågorna kommer att vara i fokus, säger Lars Heikensten, vd för Nobelstiftelsen.

- Nobelpriset fascinerar människor över hela världen. Det har stärkt intresset för konst, vetenskap och staden Stockholm. Vi vill långsiktigt bidra till att det intresset ökar. Nobel Center är ett efterlängtat hem för ett sådant arbete”, säger Stefan Ränk, koncernchef Einar Mattsson.

- Namnet Alfred Nobel och Nobelpriset är kanske de internationellt sett mest kända svenska varumärken vi har. Det står för excellens i forskning och tron på framsteg och utveckling. Sten A Olssons stiftelse för Forskning och Kultur stödjer normalt bara satsningar i Västsverige men här gör vi ett undantag och ger en donation till uppförandet av Nobel Center. Det kommer att bli ett centrum med stor internationell attraktivitet och den breda publika verksamheten med utställningar runt Nobelpriset kommer att stimulera till nyfikenhet och kreativitet, säger dr. Madeleine Olsson Eriksson, ordförande Sten A Olssons stiftelse för Forskning och Kultur.

- När man ser vad Nobelpriset betyder för forskare över hela världen är det stort. Det är klart att vi i Sverige kan använda denna kraft mer än vi gjort. Nobel Center blir ett nytt viktigt verktyg i detta arbete. En mötesplats där forsknings- och utvecklingsfrågor kommer vara i fokus, säger Carl-Henrik Svanberg, styrelseordförande BP och AB Volvo.

Här är de finanskändisarna som gått in med pengar:
Agnetha och Robert Andreen.
Miriam och J Christer Ericsson.
Catarina och Sven Hagströmer.
Kent och Lena Janér.
Per och Lena Josefsson.
Barbro Osher.
Björn och Inger Savén.
Carl-Henrik och Louise Svanberg.
Bo Söderberg och Ulla Zachrisson.
Einar Mattsson AB.
Mellby Gård.
Källa: Dagens Industri

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs nordiska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige