Image

Ja till Nobel Center

Bygg/Arkitektur Sent på måndagskvällen antog Stockholms kommunfullmäktige detaljplanen för Nobel Center på Blasieholmen i Stockholm.
Publicerad den 26 April 2016
Stockholms stads kommunfullmäktige godkände på måndagskvällen detaljplanen för Nobel Center. Bild: David Chipperfields Architects
Stockholms stads kommunfullmäktige godkände på måndagskvällen detaljplanen för Nobel Center.

Nu går arbetet vidare med sikte på byggstart för det som ska bli Nobelprisets hem i Stockholm.

- Vi är glada för detta tydliga ja från politikerna i Stockholm. Jag är övertygad om att huset i sig och den verksamhet som kommer att bedrivas blir mycket uppskattad. Likaså kommer området runt Nobel Center med rustade kajer och gångstråk göra att platsen blir mer tillgänglig än vad den är idag för stockholmarna, säger Lars Heikensten, vd för Nobelstiftelsen.

Beslutet togs sent i går kväll efter en lång och hård debatt.

S, M och C stod bakom beslutet, som togs med röstsiffrorna 54-43.

S, M och C röstade igenom förslaget med röstsiffrorna 54-43, enligt DN.

De som röstade nej hade, enligt DN, följande argument:

Björn Ljung (L): ”För stort, för fult och på fel plats”. Ljung menade att ”betongalliansen” S-M-C ”river kulturhistorien”.

SD: Har inget emot futuristisk arkitektur, men tycker inte att den hör hemma i kulturhistoriskt viktiga miljöer. Dessutom, hävdar de, är Nobelstiftelsen bara ute efter pengar.

Fi: Ur ett feministiskt perspektiv är det fel att lägga pengar på ”prestigeprojekt” i stället för på välfärd. De föreslår att man i stället bygger ett Nobelcenter i exempelvis Järva.

Elin Olsson (MP): Partiet efter lång eftertanke landat i ett nej. Projektet har tagit stora kliv i rätt riktning, men tveksamheterna kring ekonomi, kulturmiljö och gestaltning är för stora.

KD:s Erik Slottner ”vill inte se en modernistisk kloss som ser ut som ett kärnkraftverk”.

Vänsterpartiet kan inte ställa sig bakom projektet eftersom det tullhus som står på platsen i dag inte bevaras.


- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Annons Image
Annons Image

Senast från Fastighetssverige Plus

Företaget minskade risken för arbetsplatsolyckor tack vare nudging

Bygg/Arkitektur Med enkla medel och en knuff i rätt riktning har Wästbygg lyckats ändra attityden kring säkerhet ute på byggena. Nu heter det "aj!" och "oj!" när man lämnar in ett tillbud, något som fått rapporteringen att öka med 87 procent.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige

Fastighetssverige PLAY