Image
Nobel Center byggs vid Slussen.
Nobel Center byggs vid Slussen. Bild: Dbox/Foster and partner

Nobel Center tar plats vid Slussen

Bygg/Arkitektur Stadsgårdskajen vid Slussen är den plats som Nobel Center ska ligga på. Det meddelade Stockholms stad och Nobelstiftelsen vid en gemensam pressträff på fredagen. Det hela möjliggörs av en bytesaffär med markanvisningar mellan Stockholms stad och Atrium Ljungberg.
Publicerad den 7 Februari 2020

– När Nobel Center nu hittar hem mitt i hjärtat av Stockholm faller en viktig pusselbit på plats i utvecklingen av Slussen. Som en av Stockholms största och viktigaste knutpunkter stämmer ett kultur- och vetenskapshus med publik verksamhet väl överens med vår vision om att göra om Slussen från en trafikplats till en mötesplats för alla stockholmare, säger Joakim Larsson, stadsbyggnadsborgarråd (M).

Nobelstiftelsen och Stockholms stad har gjort en grundlig genomgång av olika platser, oberoende av varandra. Valet föll på Slussen, som har många fördelar med sitt centrala vattennära läge, och hög tillgänglighet till kollektivtrafik, cykelvägar, gångstråk och vattenvägar.

Nobelstiftelsen inleder nu processen med att söka finansiering till projektet och utse arkitekt. Ett nytt hus kommer att behöva utformas anpassat efter de förutsättningar som finns på platsen och i den omgivande miljön längs med Stadsgårdskajen.

Byggnationen av Nobel Center möjliggörs genom en överenskommelse mellan fastighetsbolaget Atrium Ljungberg och Stockholms stad. Nobel Center kommer att ligga framför Atrium Ljungbergs fastighet Glashuset där bolaget sedan tidigare har markanvisningen Södermalm 7:87 (Hamnmästaren) för att bygga ett kontorshus. Stadsgårdsleden kommer att börja överdäckas år 2023 vilket innebär att byggnationen av Nobel Center kan påbörjas 2025/2026. Den beräknade byggtiden är två år.

I avtalet erhåller Atrium Ljungberg som ersättning markanvisningar vid Slussen, Hagastaden och i Slakthusområdet:
Slussen: Dels för den nya handelsplatsen om 8 000 kvadratmeter LOA som angränsar till kommande Mälarterrassen, dels cirka 4 500 kvadratmeter BTA för ett hotell som planeras uppföras ovanpå tunnelbaneuppgången vid Södermalmstorg.
Hagastaden: Dels cirka 23 000 kvadratmeter BTA för kontor, dels cirka 310 lägenheter.
Slakthusområdet: Cirka 4 000 kvadratmeter BTA i Slakthusområdet för kontor eller hotell.

Den totala investeringen för de nya projekten bedöms till cirka fem miljarder kronor under åren 2023 - 2030.

Avtalet är villkorat av beslut i kommunfullmäktige i Stockholms stad som beräknas antas i andra kvartalet 2020.
– Vi är en av de största fastighetsägarna vid Slussen och vill vara med och bidra till platsens utveckling och attraktivitet. Etableringen av nya Nobel Center är inte bara viktig för Slussen utan för hela Stockholm och Sverige, säger Annica Ånäs, vd på Atrium Ljungberg.

– Vi har nått en marknadsmässig överenskommelse där vi lämnar en fantastisk byggrätt mot markanvisningar på andra platser där vi finns representerade sedan tidigare och har möjlighet att fortsätta vårt strategiska stadsutvecklingsarbete.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Annons Image

Senast från Fastighetssverige Plus

Så ska SBS växa i Norge: "Jätteintressant marknad"

Bolag Studentbostäder i Norden fortsätter sin expansionsresa och sätter ner knappnålen i ett nytt land på etableringskartan. Vd:n Rebecka Eidenert berättar för Fastighetssverige om premiärköpet i Norge, hur man ser på marknaden och om tillväxtplanerna.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige

Fastighetssverige PLAY