Image

Kungen vill flytta Nobel Center

Bygg/Arkitektur Kung Carl XVI Gustaf ser helst att planerna för Nobel Center ändras. – Det är ett vällovligt projekt, men det går ju att flytta på byggnaden, säger kungen till DN.
Publicerad den 2 Juni 2016
Kungen vill bevara Kungliga Tullhuset. Bild: Peter Knutson.
Kungen vill bevara Kungliga Tullhuset.

–?Nobel är ett namn som vi vill värna om, självklart, säger kungen. Vi vill bevara och öka dess värde. Och de som gör detta har ett vällovligt syfte, men att huset har blivit så stort och kommit lite grand på fel plats är synd. Och det är väldigt tråkigt att det har blivit en så animerad debatt, säger han till DN.

Han tycker att det är olyckligt om Kungliga Tullhuset ska behöva rivas.
–?Det här huset representerar sin tid och kontakten med andra länder. Det handlar om Sveriges goda handelsförbindelser med resten av Europa och även långt över världshaven. Byggnaden var en central punkt i hela staden. Så det är en väldigt fin miljö.

Fråga från DN: Men får Nobel Center plats då?
–?Det behöver ju inte vara så gigantiskt, ha denna jättevolym. Det går att downsiza och att vrida åt olika håll. Och varför gräva ner sig i skyttegravarna och säga att det ska ligga precis här? Det går också att flytta det.

Fråga från DN: Har Nobelstiftelsen varit i kontakt med kungen om det här?
–?Ja, jag är ganska nära insatt i det här projektet sedan lång tid tillbaka.

Fråga från DN: Och vad säger kungen då?
–?Jag diskuterar det öppet. Som jag gör nu. Som sagt, det är ett vällovligt projekt, men det går ju att flytta på byggnaden.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Neobos strategi framåt: Först avyttring – sedan förvärv

Bolag Fastighetsbolaget Neobo fortsätter minska sina vakanser och öka sin uthyrningsgrad. Däremot redovisar bolaget ett betydligt lägre förvaltningsresultat under första kvartalet, jämfört med samma period året innan. Bolagets vd, Ylva Sarby Westman, säger till Fastighetssverige: – Vi måste arbeta med alla rader i resultaträkningen om vi ska lyckas.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige