Image

Lundbergs hårda kritik mot Nobel Center

Juridik Lundbergs spar inte på krutet i sitt överklagande av Nobel Center. Bland annat menar man att kommunen har lämnat vilseledande och direkt felaktiga uppgifter.
Publicerad den 14 Juni 2016
Lundbergs protesterar mot Nobel Center. Bild: David Chipperfield Architects
Lundbergs protesterar mot Nobel Center.

På måndagen lämnade Lundbergs in sitt 29-sidiga överklagande.
Lundbergs äger grannfastigheten, kontorshuset Hellstrandska huset, på cirka 11 000 kvadratmeter.

– Vi vill inte att det byggs på det här sättet på den här platsen på Blasieholmen. Ska det byggas på det här sättet måste det vara på en annan plats. Om byggnaden uppföras där det nu är tänkt bör den utformas på ett annat sätt, säger Roger Ekström, vice vd för Fastighets AB LE Lundberg, till Expressen.

Tidningen räknar upp angreppspunkterna:
• Lägre marknadshyror för Lundbergs: 140 till 150 miljoner på grund av den försämrade utsikten.
• 120 miljoner kronor i förlorade inkomster orsakad av byggstörningar. Hela huset måste i princip utrymmas under byggtiden.
• Kommunen har i vissa fall lämnat vilseledande eller direkt felaktiga uppgifter.
• Formella fel i kommunens hantering av strandskyddet.
• Nationalstadsparken kommer att skadas.
• Bedömningen av trafiken är orimlig och behäftad med fel.
• All utsikt från Lundbergs fastighet försvinner med Nobel Center.
• Antalet besökare kan bli uppåt 1,2 miljoner per år, inte 600 000 som Nobelcentrets förespråkare påstått. Det kommer att påverka området negativt.
Det gamla tullhuset från 1876 kommer att krossas av grävskoporna om Nobelbygget blir verklighet. Huset ska nämligen stå där den gamla gulfärgade byggnaden i dags finns.

Från överklagandet:
"Aktuella byggnader är unika i Stockholm och hamnanläggningen är den enda fortfarande välbevarande som beskriver den begynnande industrialismens epok. Större skada än att helt utradera de mest påtagliga elementen i hamnmiljön kan man inte tänka sig. En rivning av hamnmiljön och dess byggnader kommer därför att medföra en påtaglig skada på riksintresset."

Expressen skriver också att Lundbergs anser att både allmänheten och flera remissinsatser blivit direkt vilseledda av kommunen ''på ett oacceptabelt sätt''. Anklagelsen gäller den kritiserade höjden på bygget där kommunen och Nobelhuset AB - som är ansvarig för både själva bygget och den kommande driften - signalerade efter kritiken att byggnaden höjd skulle kapas med tre meter/ett våningsplan.

"Någon sänkning av byggnadshöjden kom dock i praktiken aldrig att ske", skrivs det i överklagandet – Lundbergs har anlitat advokatfirman Landahl i processen.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Annons Image
Annons Image

Senast från Fastighetssverige Plus

Snabbväxande popsporten tar ny mark – konceptaktörer expanderar till fyra nya städer

Uthyrning Redo att öppna fyra nya anläggningar.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige

Fastighetssverige PLAY