Image
Jan Buthkei, André Agi och Franz Forsberg-Mussault, kompetensledare för parametrisk design på Link arkitektur.
Jan Buthkei, André Agi och Franz Forsberg-Mussault, kompetensledare för parametrisk design på Link arkitektur. Bild: Link Arkitektur

Link satsar på parametrisk design

Karriär Link satsar på parametrisk design och rekryterar André Agi, närmast från Liljewall.
Publicerad den 16 December 2019

Link Arkitektur tror att framtiden inom digitalisering ligger i parametrisk design, ett effektivt verktyg för att lämna beräkningarna till skript och frigöra tid till arkitektonisk gestaltning. Link har rekryterat ledare inom parametrisk design i både Sverige, Norge och Danmark.

I Sverige leds utvecklingen av nyrekryterade André Agi, en av Sveriges främsta utvecklare inom parametrisk design. Tillsammans med Franz Forsberg-Mussault i Norge och Jan Buthkei Danmark kommer han att driva satsningen, där målet är att effektivisera det interna arbetet, göra det enklare och ännu mer självklart att skapa hållbara byggnader och att i ännu större utsträckning bistå beställarna med underlag för att kunna göra en så god investering som möjligt.

– Det ska bli enormt spännande att följa hur vår yrkesroll kommer att utvecklas i takt med tekniken. En del oroar sig för hur automatisering kommer att påverka hur vi skapar arkitektur och att det finns en risk att vi bygger bort människorna, men det är tvärt om. Våra arkitekters och ingenjörers roll ska alltid vara att skapa bra arkitektur och att fatta beslut kring projektets utformning när både fakta och mjukare värden ska tas hänsyn till. Utnyttjandet av nya tekniker handlar snarare om att ge dem förutsättningar att fatta mer informerade beslut, menar André Agi, kompetensledare för parametrisk design på Link arkitektur.

André Agi kommer senast från Liljewall arkitekter, där han arbetade med digital utveckling och parametrisk design. Han har också en bakgrund inom programmering och är utbildad arkitekt. På Link arkitektur blir han nu kompetensledare för parametrisk design. Parallellt med det kommer han att arbeta i projekt samt med att utöka marknaden i Göteborg.

Parametrisk design handlar om att göra design mätbar genom att utvärdera data och basera gestaltningen på logik och fakta. Med teknikens hjälp kan solljus, vind, inomhusklimat och koldioxidpåverkan med mera spela en avgörande roll för byggnadens utformning. Projektets viktigaste parametrar definieras och sedan hjälper algoritmer till att ge arkitekten direkt feedback på huruvida designen uppnår kraven eller inte. Detta ger ett gediget underlag till arkitekterna, som i sin tur kan fokusera på det som de gör bäst- att skapa bra arkitektur och ta fram det bästa förslaget till kunden. Detta görs naturligtvis även idag, men när tekniken nyttjas på ett mer effektivt sätt sparas mycket tid, förslagen optimeras och arkitekturkvaliteten höjs.

– Vi är väldigt glada över att ha André Agi med i utvecklingsarbetet och som ett operativt stöd i våra projekt. Jag har fullt förtroende för att han kommer att bana väg för våra ambitioner inom arkitekturkvalitet, hållbarhet och effektivitet, säger Arno De Ryst, ansvarig för BIM och digitalisering på Link arkitektur i Sverige.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs nordiska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige