Image
Bild: Eddie Ekberg

Vindkraft ger Newsec luft under vingarna

Bolag Newsec arbetar mer och mer med vindkraftsaffärer. Hittills i år har Newsec legat bakom tre stora affärer – och man har nu fått mandat att genomföra ytterligare en. På Mipim tog Fastighetssverige ett snack med Omid Ashrafi, ansvarig för vindkraftssatsningen på Newsec.
Publicerad den 11 Mars 2011
Omid Ashrafi. Bild: Eddie Ekberg. Bild: Eddie Ekberg
Omid Ashrafi. Bild: Eddie Ekberg.

Newsec började jobba med vindkraft i slutet av 2007.

- I början handlade det mest om kapitalanskaffning, nu blir det mer och mer transaktioner, säger Omid Ashrafi, som är chef för förnyelsebar energi på Newsec Transactions.

Tre transaktioner är redan genomförda i år. Två av dem har Fastighetssverige rapporterat om tidigare, bland annat Ikeas förvärv av Korpfjälletparken för cirka 400 miljoner kronor.

- Den tredje affären är fortfarande hemlig, jag kan inte säga speciellt mycket om den, men den var inte lika stor som Ikeaaffären.

Newsec har nu också fått mandat om att sälja en vindkraftspark i Blekinge för First North-noterade Eolus Vind. Det handlar om åtta vindkraftverk, med en produktionskapacitet om cirka 40-45 GwH, en affär som beräknas till i runda slängar en kvarts miljard kronor. Affären ska genomföras med ungefär samma upplägg som Ikeaaffären; den kommande köparen förvärvar en vindkraftspark som ska vara driftsatt 2012.

Omid Ashrafi tror att allt fler fastighetsbolag och fastighetsinvesterare kommer att köpa vindkraftverk, både som investering och för att säkra det egna beståndets elförsörjning. Hittills äger framför allt Wallenstam, Stena och Balder egna verk.

- Flera andra bolag är på gång men har inte kommit till skott än. Det finns också en hel del fastighetsinvesterare som ser det här som en närliggande investering, det är ungefär samma typ av logik bakom fastigheter och vindkraftverk.

Omid Ashrafi tror att vindkraft kommer att bli allt viktigare för Newsec.

- Vi har tittat en hel del på hur andra marknader har utvecklats. I många andra europeiska länder, som Tyskland, England, Spanien har man kommit mycket längre. Spanien är ungefär lika stort som Sverige, men där finns 17-18 gånger så mycket vindkraft. Sverige är fortfarande en ung marknad med bra tillväxt.

- Det här är en växande marknad och i och med att vi har varit igång i ett par år har vi ett viktigt försprång.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Neobos strategi framåt: Först avyttring – sedan förvärv

Bolag Fastighetsbolaget Neobo fortsätter minska sina vakanser och öka sin uthyrningsgrad. Däremot redovisar bolaget ett betydligt lägre förvaltningsresultat under första kvartalet, jämfört med samma period året innan. Bolagets vd, Ylva Sarby Westman, säger till Fastighetssverige: – Vi måste arbeta med alla rader i resultaträkningen om vi ska lyckas.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige