Image
Bild: O2

Ikea köper vindkraftpark

Bolag Ikea köper en stor vindkraftpark, som ska försörja fastigheterna med Ikeas samtliga svenska varuhus med el.
Publicerad den 18 Februari 2011
Ikea köper vindkraftverk i Korpfjället. Bild: O2. Bild: O2
Ikea köper vindkraftverk i Korpfjället. Bild: O2.

Korpfjällets vindkraftpark i Dalarna ska innehålla nio vindkraftverk och ha en total årsproduktion om cirka 70 GWh, Driftstart planeras till första kvartalet 2012.

Ikea köper parken av 02, köpeskillingen är hemlig.

– Det rör sig om rätt många hundra miljoner kronor. Men av konkurrensskäl så går vi inte in på investeringens exakta storlek, säger Peter Agnefjäll, vd för Svenska Försäljnings AB, till TT.

Ikea äger sedan tidigare vindkraftverk i Tyskland och Frankrike.

Newsec var rådgivare till säljaren, liksom man nyligen var vid försäljningen av Gnosjö Energi AB till Folksam och KPA Pension.

- Vi ser en tydlig trend av att stora svenska företag själva vill tillgodose sitt
elbehov och därigenom ta kontroll över både kostnader och miljöpåverkan. Det är givetvis stimulerande att som rådgivare kunna vara med och bidra till morgondagens energilösningar, säger Omid Ashrafi, Newsec Transactions chef för förnybar energi.


- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Newsec på Branschguiden

Newsec – The Full Service Property House in Northern Europe – erbjuder fastighetsägare, investerare och lokalanvändare ett helhetsutbud av tjänster inom rådgivning och förvaltning.

Newsec grundades 1994 och är idag ett partnerägt bolag med ca 2500 medarbetare fördelade på samtliga sju marknader i Norden och Baltikum. Tack vare stora volymer, lokal närvaro och bredd och djup inom många olika verksamhetsområden har Newsec unik kunskap om fastighetsmarknaden i norra Europa.

Sedan 2001 har Newsec två gånger per år gett ut Newsec Property Outlook, en översiktlig och kost...

Läs mer om Newsec på Branschguiden

Senast från Fastighetssverige Plus

Slutförhandlar om stora avyttringen

Bolag Aros Bostad gör en stor affär med ALM Equity och samtidigt är de i slutskedet av förhandlingarna om att sälja en stor hyresrättsportfölj. För Fastighetssverige ger Aros vd Magnus Andersson en uppdatering.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige