Image

Två nya skolor i Mariestad ersätter fyra gamla

Bygg/Arkitektur Mariestad gör sin största satsning på många decennier då kommunen ihop med NCC bygger två nya F-6 skolor. De nya byggnaderna för totalt 700 elever ersätter fyra grundskolor från 50- och 60-talen. Ordern är värd cirka 220 miljoner kronor.
Publicerad den 21 Augusti 2015

– I dag måste många elever ta sig till en annan skola för att få undervisning i vissa ämnen. När allt finnas samlat på respektive skola kan vi erbjuda eleverna en tryggare skolmiljö, skolorna blir bättre anpassade till dagens och framtidens pedagogik och elever och lärare får en bättre läromiljö, säger Mariestads utbildningschef Katarina Lindberg.

De två nya skolorna rymmer 350 elever vardera och NCC bygger dem dels på tomten där förskolan Hertigen ligger och dels på en tomt nära Lockerudskolan, som rivs. Vad skolorna ska heta är inte bestämt, men kommunen kommer att utlysa en namntävling. Höstterminen 2017 är det skolstart.

De gamla och slitna skolorna som läggs ned är Leksberg, Kronopark, Lockerud och Flitiga Lisans skola. Till dess att de nya skolorna står klara fortsätter undervisningen i befintliga skolor. Några av de gamla skolorna anpassas till annan verksamhet och några rivs.

De nya skolorna får dessutom var sitt tillagningskök där skolmaten lagas på plats och var sin fullstor idrottshall för bollsporter och gymnastik. I en av hallarna byggs en hoppgrop för gymnastik. Hallarna ger på så vis även fler och bättre träningslokaler till Mariestads föreningsliv.

– Det här är ett av de största projekten i Mariestads historia och därför mycket viktigt för både kommunen och oss. För att hitta de allra bästa lösningarna för kvalitet, byggtid och kostnad växer skolorna fram i ett nära partneringsamarbete mellan oss och kommunen. Att bygga två skolor samtidigt ger också flera synergieffekter, säger NCC:s affärschef Carl-Johan Appelberg.

Till exempel blir driftlösningar för ventilation och uppvärmning desamma. Däremot får varje skola ett eget utseende och de ritas av två olika arkitektbyråer, Liljewall och Contekton.

Nu pågår projektering och i januari 2016 påbörjas byggarbetet, som avslutas till sommaren 2017.

- Henrik Ekberg
henrik@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs svenska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige