Image
Nya stadskvarter vid Södra Hagalund. Punkt 3 på listan.
Nya stadskvarter vid Södra Hagalund. Punkt 3 på listan. Bild: BSK Arkitekter

Tio projekt omvandlar Solnavägen till levande stadsgata

Bygg/Arkitektur Stora planer när Solna stad vill förvandla Solnavägen till en stadsboulevard.
Publicerad den 13 December 2019
Tio projekt omvandlar Solnavägen till levande stadsgata - från Råsunda torg till Torsplan. Klicka för att förstora. Bild: Solna stad
Tio projekt omvandlar Solnavägen till levande stadsgata - från Råsunda torg till Torsplan. Klicka för att förstora.

Nya kvarter med en blandning av bostäder och arbetsplatser bidrar till att omvandla Solnavägen från en trafikled till stadsboulevard, med fokus på cykel, gång och busstrafik.

Utvecklingen med att omvandla Solnavägen till en levande stadsgata fortsätter och under de kommande åren planeras omkring 5 000 nya lägenheter, kontor och kommersiella lokaler längs den drygt tre kilometer långa vägen – från Råsundavägen i norr till Torsplan och Stockholms innerstad i söder.

– Solnavägen ska bli en mer levande, attraktiv och trygg stadsgata med nya bostäder, arbetsplatser och ett brett utbud av till exempel restauranger, butiker och service i gatuplan. Samtidigt bidrar flera av projekten till stadens medfinansiering av ny tunnelbana, säger Pehr Granfalk, kommunstyrelsens ordförande, Solna stad.

Vägen ska utvecklas från trafikled till stadsboulevard med fokus på cykel, gång och busstrafik. Nya stadskvarter växer fram längs vägen med en blandning av bostäder och arbetsplatser med kommersiella verksamheter i bottenvåningen.

Tio pågående projekt längs Solnavägen
1. Nya kvarter i Råsunda
700 nya bostäder, en ny byggnad för Telenors svenska huvudkontor och en ny högstadieskola står på platsen där Råsunda fotbollsstadion låg, i nya stadskvarter som länkar samman gamla Råsunda med centrala Solna – i direkt anslutning till tunnelbana och tvärbana.

2. Kvarteret Banken
Det befintliga parkeringsdäcket vid Solna Centrum ska byggas över med 400 bostäder och lokaler för till exempel butiker och restauranger i bottenvåningen mot Solnavägen. Överenskommelsen med Unibail-Rodamco och Besqab ger även ett bidrag till stadens medfinansiering av ny tunnelbana.

3. Solnavägen möter tunnelbanans gula linje
Tunnelbanan ska byggas ut i fyra kilometer långa spårtunnlar genom Solna. Den nya linjen knyts samman med gröna linjen vid Odenplan och får tre nya stationer: Hagastaden, Södra Hagalund (som båda ansluter till Solnavägen) och Arenastaden. Solna stad medfinansierar tunnelbanans utbyggnad inklusive den nya tunnelbanestationen Södra Hagalund – och stadens medfinansiering finansieras i sin tur genom bidrag från exploatörer när nya bostäder och arbetsplatser byggs i anslutning till den nya tunnelbanan.

4. Nya stadskvarter vid Södra Hagalund
Vid den nya tunnelbanestationen Södra Hagalund växer nya stadskvarter fram. Vid det planerade torget i anslutning till stationens entré byggs nya hus för bostäder och arbetsplatser. På den ena sidan skapas upp till 600 nya lägenheter, LSS-boende, sociala lägenheter och en ny förskola. På den andra sidan föreslås ett tolv våningar högt kontorshus, som kommer att inrymma Veidekkes nya huvudkontor, andra kontor och verksamheter såsom restauranger, konferens och gym. Överenskommelsen med Veidekke bidrar även till stadens medfinansiering av den nya tunnelbanan.

5. Albydal och Solna Access
Arbete pågår med detaljplanen för ny bebyggelse med nya arbetsplatser och lokaler i gatuplan mot Solnavägen, vid Solna Acess i direkt anslutning till den nya tunnelbanestationen Södra Hagalund. Överenskommelsen med Vasakronan ger även ett bidrag till stadens medfinansiering av den nya tunnelbanan.

6. Hagalunds industriområde blir en levande stadsmiljö
Industriområdet i Hagalund omvandlas till en levande stadsmiljö med en blandning av bostäder och arbetsplatser, i direkt anslutning till den nya tunnelbanestationen Södra Hagalund. I en första etapp planerar Humlegården för cirka 500 lägenheter och en förskola. Projektet bidrar även till stadens medfinansiering av den nya tunnelbanan.

7. Bostäder vid Karolinska Institutet
Här bygger Veidekke 250 nya lägenheter och ny förskola på Karolinska Institutets campus, med butiker och service i bottenvåningen mot Solnavägen med närhet till den nya tunnelbanestationen Hagastaden. Överenskommelsen med Veidekke ger även ett bidrag till stadens medfinansiering av den nya tunnelbanan.

8. Forskarbostäder på Campus Solna
Akademiska hus bygger 322 forskarbostäder på norra delen av Campus Solna, mellan Fogdevreten och Solnavägen – ett välkommet tillskott för att möta bristen på studentbostäder i Stockholmsregionen. Bygget beräknas vara färdigt 2020.

9. Ny tunnelbanestation: Hagastaden
(Se punkt 3)

10. Hagastaden
Fram till 2025 kommer nya gator, kvarter och parker att länka samman Solna och Stockholm i den nya framväxande stadsdelen Hagastaden med omkring 6 000 nya bostäder. Här byggs den nya tunnelbanestationen Hagastaden med entréer i både Stockholm och Solna.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Lediga Fastighetsjobb

Senast från Fastighetssverige Plus

Premiummärke öppnar hos noterad jätte

Uthyrning Hovleverantören väljer tung aktör som hyresvärd när man öppnar första butiken i Göteborg.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige

Fastighetssverige PLAY