Image

Sveriges största passivhus får hållbart tak

Bygg/Arkitektur Rättspsykiatriskt Centrum i Trelleborg får ett 15 000 kvadratmeter stort sedumtak. Huset, som blir landets största passivhus, ska stå klart nästa år.
Publicerad den 7 April 2015
Rättspsykiatriskt Centrum i Trelleborg får ett 15 000 kvadratmeter stort sedumtak. Bild: BSK Arkitekter
Rättspsykiatriskt Centrum i Trelleborg får ett 15 000 kvadratmeter stort sedumtak.

Nu är det takläggning på Rättspsykiatriskt Centrum i Trelleborg - som blir Sveriges största passivhus och plusenergihus. Byggnadens tak är 15 000 kvadratmeter stort och kommer till stora delar täckas av sedum, och med ett miljövänligt tätskikt från Buildsmart. Huset ska stå färdigt för inflyttning under 2016 och kommer då ha hand om patienter som dömts till sluten rättspsykiatrisk vård och kommer ha en mycket hög skyddsklass.

Nya Rättpsykiatriskt Centrum byggs nu på uppdrag av Region Skåne. Det har ritats av BSK Arkitekter och byggs av MVB. Huset får tre flyglar i två våningar runt en innergård. Byggnaden kommer vara mycket energieffektiv, och är därför klassificerat som plusenergihus, vilket innebär att det producerar mer el än det förbrukar. Vilket bland annat görs möjligt av solcellerna på taket, och ett eget vindkraftverk. Det finns idag bara en handfull plusenergihus i landet, och detta är det största.

- Det är ett ovanligt miljövänligt hus, och det är särskilt bra att man inte bara tänkt på husets energiförbrukning utan även tagit hänsyn till byggmaterialens miljöpåverkan, säger Daniel Radomski, vd på Buildsmart Group.

På såväl tak som innergård kommer det finnas tätskikt av modellerna Derbigum SP4 respektive Derbigum GC. Detta levereras av Buildsmart och all takläggning sköts av entreprenören Skånska Tak.

–Tätskiktet är både hållbart och miljöanpassat. Det produceras i en fabrik med kretsloppscertifieringen ISO 14040 och har klassats i högsta möjliga nivå i SundaHus. Ur den aspekten är tätskiktet helt marknadsledande, säger Daniel Radomski.

Förutom sedum finns det också 1 250 kvadratmeter solceller och 130 kvadratmeter solfångare på taket. Dessa levererar el och värme och ska täcka varmvattenbehovet under sommarhalvåret. Värme kommer också från jordvärme och el från husets eget vindkraftverk. Dessutom är husets golv, väggar, tak och fönster dubbelt så isolerande som konventionella hus. Detta gör att ingen luft silar ut, och därmed förloras inte heller någon värme. Även den värme som går ut i ventilationssystemet återvinns till över 80 procent.

Rättspsykiatriskt Centrum kommer ha plats för 51 patienter, och vara arbetsplatsen för runt 120 personer. För att undvika rymningar och fritagningar kommer huset ha en hög säkerhetsnivå. Det kommer också finnas forskning och utbildning i byggnaden, i samarbete med universitet, högskola och gymnasieskola i Trelleborg.

- Henrik Ekberg
henrik@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Årets hittills tuffaste börsmånad över – endast två bolag steg

Lista Nästan samtliga fastighetsbolags kurser lös rött under juni och för ett antal bolag föll kursen dramatiskt med över 40 procent. Här presenterar Fastighetssverige en lista över hur bolagen presterade på börsen under juni.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige