Image

Skanska utvecklar för Vattenfall i Luleå

Uthyrning Skanska bygger Vattenfalls nya kontor i Luleå. Kontoret, omfattande 6 200 kvadratmeter kommer att byggas på Porsön i norra delen av staden. Tema står för arkitekturen.
Publicerad den 17 November 2014

Det nya kontoret byggs i området Porsögården, intill Luleås tekniska universitet och Luleå Science Park, drygt fyra kilometer nordväst om centrum.

– Det här är ett expansivt område där allt fler verksamheter väljer att etablera sig och vi ser fram emot att inleda vårt första kommersiella utvecklingsprojekt i Luleå. Vi kommer att kunna erbjuda ett yteffektivt kontorshus som motsvarar högt ställda hållbarhetskrav åt Vattenfall, säger Mats Engvall, affärsutvecklare, Skanska Sverige AB.

Avsikten är att certifiera kontoret enligt Miljöbyggnad, på högsta nivån, Guld. Miljöbyggnad, som administreras av Sweden Green Building Council, är ett certifieringssystem för nyproducerade och befintliga byggnader med fokus på energi, inomhusmiljö och materialval.

Temagruppen står för arkitekturen - bruttoarean är 6 200 kvadratmeter och byggnaden består av två volymer i tre plan som ligger orienterade kring en central ljusgård och entréhall. Arkitekturen utgår från en tydlig vision om en attraktiv arbetsplats med inspirerande och flexibla lokaler där man lätt kan mötas. Mot ljusgården ligger pausbalkonger, mötesrum och lunchrum grupperade. En generös trappa i ljusgården förbinder de tre planen. Ljusgården är uppglasad mot väster och här finns en uteplats.
Byggnaden är uppbruten i volymer vinklade mot varandra vilket ger en spännande arkitektur. Fasaden får putskaraktär i ljus kulör med varierade fönsteröppningar. Entréhall, ljusgård och lunchrum får en mer uppglasad karaktär.

Skanska kommer att anlägga intilliggande parkmiljö samt parkeringsplatser och garage.
– Med det nya kontoret skapar vi inte bara en kontorsmiljö som bär oss in i framtiden. Vi kommer också att finnas nära blivande medarbetare, forskning och utveckling i världsklass vid universitetet och några av våra stora kunder, konstaterar Christer Ljunggren, chef för Vattenfall Vattenkraft.

Cirka 300 personer kommer att ha sin arbetsplats här.

Kontoret uppförs på mark som Skanska förvärvar av Luleå kommun och genomförandet är villkorat av att markköpet vinner laga kraft. Förutsatt att allt går som planerat är avsikten att påbörja bygget under våren 2015 och kontorshuset ska stå klart för inflyttning till hösten 2016.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Skanska Commercial Development Nordic på Branschguiden

Skanska är ett av världens ledande bygg-, fastighets- och projektutvecklingsföretag i Norden, Europa och USA. Genom att gå i spetsen för hållbarhet erbjuder vi konkurrenskraftiga lösningar. Med våra värderingar och en attraktiv affärsmodell bidrar vi till att skapa en hållbar framtid för kunder och samhället och samtidigt skapa värde för aktieägarna.

I Sverige har företaget cirka 9 000 medarbetare. Intäkterna för byggverksamheten uppgick 2020 till drygt 42 miljarder kronor. Verksamheten inom bostadsutveckling sålde under 2020 cirka 2.300 nya hem.

Skanska Kommersiell U...

Läs mer om Skanska Commercial Development Nordic på Branschguiden

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs svenska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige