Image
Bild: HSB

Självdrag ingen hälsorisk – dom har vunnit laga kraft

Juridik Sedan 2018 har HSB Landskrona drivit frågan om självdragsventilation i flerbostadsfastigheter ska betraktas som en hälsorisk, efter att HSB brf Linden tidigare fått föreläggande om vite av miljöförvaltningen på grund av bristfällig ventilation. Nu har det slutgiltiga beskedet kommit.
Publicerad den 10 September 2020

HSB Landskrona drev målet ända till mark- och miljödomstolen. I januari gav domstolen bostadsrättsföreningen och HSB Landskrona rätt och upphävde miljöförvaltningens föreläggande om vite. Landskrona kommun överklagade beslutet och igår kom det slutgiltiga beskedet. Ärendet är avslutat och dom har vunnit laga kraft, eftersom mark- och miljööverdomstolen har funnit att skäl inte föreligger att bevilja prövningstillstånd.

– Beskedet är både glädjande och ett viktigt kvitto. Så klart för bostadsrättsföreningen i fråga, men också för alla fastighetsägare i Sverige i liknande situationer, som kan använda denna dom som vägledning, säger Lars Hammarsten, projektledare på HSB Landskrona, som har drivit hela ärendet i alla instanser.

Nu vill HSB Landskrona hjälpa andra medlemsföreningar att kräva tillbaka pengar som de har betalat i tillsynsavgift till kommunen.
– Det är nämligen så att när miljöförvaltningen har hittat brister i föreningar med självdragsventilation så har avgifterna för tillsynen höjts. Hur många föreningar som omfattas av detta vet vi inte, men vi vill gärna stötta våra medlemsföreningar med att få sina pengar tillbaka, säger Mikael Jönsson, vd på HSB Landskrona.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs nordiska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige