Image

SBB säljer byggrätter till Klarabo

Transaktioner Samhällsbyggnadsbolaget säljer byggrätter för byggnation av hyresrätter till ett utvecklingsbolag samägt med Klarabo. Efter färdigställande förvärvar Klarabo fastigheterna för marknadsvärde.
Publicerad den 12 April 2018

Totalt omfattar byggrätterna cirka 20 000 kvadratmeter BTA med ett genomsnittligt pris på cirka 3 200 kronor per kvadratmeter BTA. Byggrätterna som är belägna i Höganäs, Karlskrona och Falun ska utvecklas till hyresrätter med lägre hyror.

I affären förvärvar Klarabo initialt 60-70 procent i tre olika samägda bolag som förvärvar byggrätter av SBB. Klarabo tar ansvar för uppförande av hyresbostäderna och förvärvar resterande del av bolagen efter färdigställande.

I Höganäs och Karlskrona finns färdiga detaljplaner för de aktuella fastigheterna. I Falun väntas detaljplanen vinna laga kraft under 2019.

Affären möjliggör uppförande av bostäder till lägre hyror i ett läge där det råder brist på denna typ av hyresrätter. Affären underlättas också av det statliga investeringsstödet som kommer att utnyttjas i projekten.

– Det här är Klarabos största affär hittills och vi räknar med att kunna uppföra i runda tal 250 lägenheter på de aktuella tomterna. Det är extra glädjande att det görs möjligt genom en affär med SBB och vi ser fram emot ett fortsatt samarbete som bör bli givande för båda parter och bidra till att förbättra bostadssituationen i Sverige, säger Andreas Morfiadakis, vd på Klarabo.

– Vi ser fram emot att utveckla dessa efterfrågade hyresrätter tillsammans med Klarabo. Genom att nyttja investeringsstödet bidrar vi till att minska bostadsbristen i det bostadssegment där bristen är som störst. Affären visar dessutom hur attraktiva våra byggrätter är även i en tid av viss osäkerhet på marknaden, kommenterar Ilija Batljan, vd och grundare av Samhällsbyggnadsbolaget i Norden.

Advokatfirman Lindahl har varit legal rådgivare till Klarabo.

- Axel Ohlsson
axel@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs nordiska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige