Image
Grön finansiering – bland de stora svenska noterade fastighetsbolagen finns allt mellan 0 och 100 procents grön finansiering.

"Green washing, EU-taxonomi, win win" – kartläggning av storbolagens gröna finansiering

Energi/miljö I dag fortsätter vi vår kartläggning över large cap-bolagens syn på grön finansiering. Bland de svenska storbolagen finns allt från 0 till 100 procents grön finansiering.


Ilija Batljans 2020 var minst sagt händelserikt.

Oskyldigt anhållen, halverade och mångdubblade kurser, 120 pressmeddelanden – här är Ilijas galna 2020

Bolag När vi gjorde en årskavalkad häromdagen insåg vi att det behövs en 2020-krönika till – om Ilija Batljan.
För nog känns SBB:s Hemfosaförvärv ganska avlägset nu? Men det var faktiskt inte ens ett år sedan affären avslutades. Eftersom det har hänt så mycket kring bolaget och Ilija Batljan det senaste året så skjuts jätteaffärerna allt längre bak i minnet. Fastighetssverige sammanfattar här det minst sagt händelserika året – ge det några minuter, det här är lång läsning…


Henrik Saxborn, vd för Castellum.

Castellum går vidare med Entrabudet – acceptperiod inleds i dag

Bolag Acceptperioden för Castellums erbjudande till Entras aktieägare inleds i dag och pågår till den 6 februari. Castellum erbjuder varje aktieögare i Entra 8 nyemitterade aktier i Castellum för varje 13 aktier i Entra samt 54,39 norska kronor i kontanter som ersättning för varje aktie i Entra.


Här är största affärerna 2020

Transaktioner Ett turbulent 2020 kan läggas till handlingarna och när den svenska transaktionsmarknaden ska sammanfattas kan man konstatera att den innehöll både coronastopp och en sen ketchupeffekt. I slutändan blev transaktionsåret 2020 ett av de starkaste någonsin och Fastighetssverige har kartlagt årets största affärer, här är hela listan.


Frida Bratt.

Här är de populäraste fastighetsaktierna

Bolag Nordnet är en av Nordens största digitala plattformar för sparande och investeringar. Företagets sparekonom Frida Bratt analyserar marknaden för Fastighetssverige. Här är de populäraste fastighetsaktierna. Och här är Nordnets syn på börsen 2021.


Ilija Batljan stöder Rutger Arnhult i kampen om ordförandeposten i Castellum.

Batljan på Arnhults sida: "Skandal"

Bolag Ilija Batljan, vars SBB strider om norska Entra med Castellum, tar parti för Rutger Arnhult i kampen om ordförandeposten i Castellum.


Ilija Batljan

SBB fullföljer förvärv av 44,2 procent av Offentliga Hus

Bolag SBB fullföljer förvärvet av 44,2 procent av aktierna och rösterna i Offentliga Hus och beslutar om en riktad nyemission av stamaktier av serie D.


Ilija Batljan.

Entra: SBB bjuder över Castellum

Bolag SBB meddelade dagen före julafton sin avsikt att lägga ett förnyat bud på Entra. Budet ligger på 190 norska kronor per aktie, fem kronor över Castellums bud. Budet ska bestå av 65 procent kontant betalning och 35 procent aktier i SBB.


Christian Olofsson.

Här är nästa uppstickare inom popsegmenten

Bolag Ytterligare ett nystartat fastighetsbolag med inriktning på de populära segmenten bostäder och social infrastruktur har gjort entré på marknaden. Det rör sig om Idun Fastigheter med före detta SPG-vd:n Christian Olofsson som huvudägare och vd – och bolaget har redan gjort två förvärv på kort tid. För Fastighetssverige berättar Christian Olofsson mer om bolaget, samarbetet med SBB och ambitionerna för framtiden.


Ilija Batljan.

Batljan: Därför ökar vi fokuset på Göteborg

Bolag SBB:s vd Ilija Batljan har aviserat att bolaget ska fokusera mer på Göteborg framöver. Startskottet blev förvärven av två samhällsfastigheter i stadens centrala delar av Wallenstam för 380 miljoner kronor. För Fastighetssverige berättar Ilija Batljan mer om förvärven och varför bolaget nu sätter ökat fokus på Göteborgsområdet.


Ilija Batljan, vd för SBB som köper 54 procent av aktierna i Offentliga Hus.

SBB köper 54 procent av Offentliga Hus

Transaktioner SBB köper mer än hälften av aktierna i Offentliga Hus för 15,40 kronor per aktie – en premie om 20 procent jämfört med torsdagens stängningskurs.


Ilija Batljan.

SBB gläntar på Entra-dörren igen

Bolag SBB öppnar nu för att ge sig in i striden om Entra igen, detta beroende på att bolaget "kontaktats av vissa aktieägare i Entra som ser fördelarna med Entras bud. SBB har offentliggjort en DD-lista so bolaget har lämnat till Entra och som man vill ha svar på.


Christian Olofsson.

Nytt bolag samarbetar med SBB i Uppsala

Bolag Idun Fastigheter, med Christian Olofsson som huvudägare och vd, ingår ett samarbete med SBB och köper sitt första projekt.


Krister Karlsson.

SBB miljardinvesterar i nybyggnation

Bygg/Arkitektur SBB bygger 640 lägenheter om cirka 31 352 kvadratmeter BOA i Västerås, Nykvarn, Skellefteå och Växjö. Investeringen ligger på 1,2 miljarder kronor med ett årligt driftnetto om 55,8 miljoner kronor.


Ilija Batljan.

Batljans besvikelse: "Nonsens att vi är konkurrenter till Entra"

Transaktioner Budstriden om det norska fastighetsbolaget Entra tog ytterligare en vändning under onsdagen då SBB valde att dra tillbaka sitt bud. Det är en märkbart besviken Ilija Batljan som ifrågasätter Entras ökade värdering samt den orättvisa behandling som han upplever att SBB fått under due diligence-processen. Fastighetssverige berättar mer om den senaste utvecklingen.


Ilija Batljan.

Entra: SBB drar tillbaka erbjudandet

Bolag SBB drar tillbaka sitt bud på norska Entra. SBB menar att onsdagsmorgonens besked om att Entras uppvärdering är osäker och att man därför inte heller kan lita på Entras historiska rapportering.


Siri Hatlen, styrelseordförande i Entra.

Entra värderar upp - substansvärde över buden

Bolag Entra har genomfört sin omvärdering och landar i en uppvärdering av portföljen på åtta procent. Substansvärdet är därmed högre än både SBB:s och Castellums bud.


Ilija Batljan.

SBB: "Största finansieringen i den nordiska kapitalmarknaden hittills"

Ekonomi/Finansiering SBB emitterar obligationer om sammanlagt 1,2 miljarder euro – sociala obligationer om 700 miljoner och hybridobligationer om 500 miljoner euro.


Ilija Batljan.

SBB höjer sina mål om intjäning från fastighetsutveckling

Bolag SBB:s styrelse har beslutat att uppdatera det finansiella målet gällande intjäning från fastighetsutveckling. Det nya målet är att generera en intjäning om i genomsnitt 1 000 till 1 400 miljoner kronor per år, från den tidigare nivån om i genomsnitt 500 till 700 miljoner kronor per år.


Siri Hatlen, styrelseordförande i Entra.

I budstriden: Entra genomför ny värdering

Bolag I ljuset av budstriden mellan SBB och Castellum om Entra väljer bolaget nu att genmföra en ny värdering av fastighetsportföljen, en värdering som väntas resultera i en uppvärdering och ett högre substansvärde.