Image

Nya kulören för Härnösands residens vald

Bygg/Arkitektur Fasadrenoveringen av Härnösands residens påbörjades i april. Nu har man hittat rätt färg för att fasaden ska återfå sin ursprungliga ljusa kulör– det efter att åtta kalkfärger testats.
Publicerad den 18 Augusti 2016
Kulör till fasaden på Härnösands residens. Bild: Statens Fastighetsverk
Kulör till fasaden på Härnösands residens.

Anledningen till fasadrenoveringen är att den kalkcementputs som residenset fick på 1950-talet fått ökande mikrosprickor. För att förhindra att vatten sugs in i sprickorna och skadar tegelmuren knackas den befintliga slätputsen ned för att sedan ersättas med traditionell kalkputs som avfärgats med kalkfärg.

Under sommaren har arbetet med kulörfrågan fördjupats. Inte mindre än åtta provblandningar har tagits fram i jakten på en så korrekt återgivning av byggnadens originalkulör som möjligt.

Under sommaren har arbetet med kulörfrågan fördjupats. Inte mindre än åtta provblandningar har tagits fram i jakten på en så korrekt återgivning av byggnadens originalkulör som möjligt.

– Det har varit ett spännande arbete som vi, tillsammans med vår målarmästare och vår antikvarie, har ägnat oss åt i sommar. Kalkfärgsproverna framställde vi på traditionellt vis med kalkpasta blandad med vatten och därefter varierande andelar traditionella pigment, säger Per-Anders Johansson, projektledare vid Statens fastighetsverk.

Renoveringen beräknas vara klar i november.

- Axel Ohlsson
axel@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Nya Besqab redo att starta fler bostadsprojekt

Bolag Det nyligen genomförda sammangåendet med Aros Bostad gör att bolaget nu har en stor beredskap att starta fler bostadsprojekt i takt med att marknaden återhämtar sig. Det menar Magnus Andersson, vd på Besqab, när Fastighetssverige intervjuar honom.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige