Image

Nya expropriationsregler från 1 augusti

JURIDIK Från 1 augusti gäller nya ersättningsregler för expropriation och liknande situationer där fastigheter tvångsinlöses. Syftet med ändringarna är att stärka äganderätten.
Publicerad den 5 Augusti 2010

Den nya lagen hade exempelvis inneburit att GE Real Estate hade fått bättre betalt för sina exproprierade fastigheter i Mölndal, men lagändringen kom för sent för GE.

Mölndals kommun har fått expropriationstillstånd för två fastigheter, som man sedan ska sälja vidare till Steen & Ström, för att ge plats åt jättesatsningen Mölndals centrum.

De nya reglerna innebär att man ska ta hänsyn till vad fastighetsägaren hade varit beredd att sälja för om denne frivilligt hade velat sälja fastigheten, enligt Dagens Juridik.

Ersättningen ska dock inte bestämmas individuellt utan i form av ett schablonmässigt påslag på ersättningen som ska uppgå till 25 procent av fastighetens marknadsvärde.

Ändringarna innebär också att presumtionsregeln för ersättning upphävs. Regeln har inneburit att ersättningen har bestämts under fastighetens marknadsvärde när detta värde har stigit på grund av förväntningar om att fastigheten ska få användas på ett nytt och tidigare inte tillåtet sätt. Sådana så kallade förväntningsvärden ska i fortsättningen ersättas i större utsträckning än tidigare, skriver Dagens Juridik.

Ändringen innebär även att vissa möjligheter som tidigare funnits för att göra avdrag från ersättningen avskaffas. Sådana så kallade toleransavdrag har tidigare gjorts då det har ansetts att fastighetsägaren fått tåla vissa följder av expropriationen utan ersättning.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

"Det är inte byggklara planer som är spärren – det är allt runt omkring"

Bolag Det saknas inte byggklar mark eller detaljplaner, om man får tro Wallenstam. Enligt bolagets vd Hans Wallenstam har bolaget många projekt som skulle kunna dras igång här och nu – men det råder fortfarande en stor osäkerhet kring huruvida alla led i entreprenörskedjan är tillräckligt pålitliga. – När det gäller byggen idag så är vi väldigt noggranna: vi gör bakgrundskontroller på alla entreprenörer för att säkerställa att de inte har något kriminellt för sig och för att vara säkra på att de har ekonomi för genomförandet.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige