Image

Klart för nästa steg i Södersjukhusets utveckling

Bygg/Arkitektur NCC fick i juni 2015 i uppdrag att bygga ut Södersjukhuset i Stockholm. Stockholms läns landstings fastighetsförvaltare Locum och NCC är nu överens om det slutliga genomförandet.
Publicerad den 29 Juni 2016

NCC och Locum driver projektet i samverkan där det första steget var att fastställa projektets omfattning, projektering och kostnadskalkylera inför produktionsstart. Vissa delar har byggstartat där förberedande markarbeten och uppbyggnad av stommen är igång. Tillsammans har parterna nu gjort ett noggrant kalkylarbete och enats om en kontraktssumma på cirka 1,3 miljarder kronor.

– Den nya akutmottagningen är en viktig del i framtidsplanen för hälso- och sjukvården i Stockholms län, där alla invånare ska veta att de får rätt vård i tid. Vi fortsätter vårt goda samarbete med NCC i det här stora och viktiga projektet, säger Paul Lindquist (M), styrelseordförande Locum.

I NCC:s uppdrag ingår två byggnader. Den ena byggnaden ska inrymma nya operationssalar, sterilcentral, obduktion, patologi/cytologi och en ny stor akutmottagning. I den andra kommer sjukhusets driftsfunktioner som till exempel sopcentral och godsmottagning att finnas. Ambitionen är att de nya byggnaderna ska certifieras enligt Miljöbyggnad Guld.

– NCC har bred erfarenhet av att bygga stora sjukhus och den har vi med oss i det här projektet. Med tillbyggnaderna förbereder vi Södersjukhuset för att möta framtidens vårdbehov med ökad operationskapacitet och ny akutmottagning, säger Henrik Landelius, chef för NCC Building Sweden.

De nya sjukhusbyggnaderna beräknas vara klara vid årsskiftet 2018/2019. När akutmottagningen öppnar 2019 blir det Sveriges största i sitt slag.

- Maria Olsson Äärlaht
maria@lokalnytt.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs nordiska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige