Image
Mariette Hilmersson.
Mariette Hilmersson. Bild: Castellum

Klart: Castellum i bytesaffär med Göteborgs stad

Transaktioner Nu genomför Castellum och Göteborgs stad bytesaffären som Fastighetssverige skrev om i förra veckan. Castellum säljer en fastighet i utbyte mot en markanvisning vid Västlänkens blivande Station Centralen.
Publicerad den 18 November 2020

– Jag ser det som ett typexempel på en win/win, en bra affär för bägge parter. Vi får bidra till stadsutvecklingen i centrum och kan samtidigt hjälpa staden med en viktig pusselbit i södra Göteborg, säger Henrik Saxborn, vd för Castellum AB.

Med anledning av den starka samhällsutvecklingen i Frölunda-Högsbo-Sisjöområdet har kommunen sett över behoven för teknisk försörjning av såväl energi som avfallshantering. Kommunen äger inte någon lämplig bebyggbar mark i anslutning till det aktuella området, men har identifierat den obebyggda fastigheten Kobbegården 152:1 som lämplig för detta ändamål. Fastigheten ägs av Castellum, och kommunen har ett strategiskt intresse av att förvärva den.

Castellum ställde sig positiva till att avyttra fastigheten till Göteborgs kommun i utbyte mot ett annat utvecklingsprojekt. I samband med förhandlingarna har parterna identifierat en byggrätt belägen norr om Nordstan i centrala Göteborg för detta ändamål.

Vid måndagens sammanträde i fastighetsnämnden beslutades att kommunen förvärvar fastigheten Kobbegården 152:1 av Castellum, och att Castellum samtidigt tilldelas markanvisning för en byggrätt om ca 20-30 000 kvm BTA för kontors- och handelsytor och som bland annat innefattar en av uppgångarna från Västlänkens blivande Station Centralen.

– Ett väldigt glädjande besked som dessutom innebär att vi kan bygga i direkt anslutning till våra nuvarande fastigheter i norra änden av Östra Nordstan, säger Mariette Hilmersson, vd för Castellum Region Väst.

Den överenskomna köpeskillingen för fastigheten Kobbegården 152:1 uppgår till 23,5 miljoner kronor.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs svenska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige