Image

HD: Enstegstätade fasader felkonstruerade

Juridik Nu har Högsta Domstolen i en dom mot Myresjöhus konstaterat att de enstegstätade fasaderna i villor var en felkonstruktion. HD har dock ännu inte tagit ställning i ansvarsfrågan.
Publicerad den 19 Mars 2015

– Domen lär sända en chockvåg genom Byggsverige, då byggbolagen har uppfört någonstans mellan 110 000 och 160 000 bostäder med enstegtätade fasader, säger Ulf Stenberg, chefsjurist på Villaägarna.

– Jag anser att det är en stor framgång för konsumenterna och villaägarna som tagit striden med Myresjöhus. Högsta domstolen ger genom domen en glasklar signal till byggbranschen att skärpa sig. Bygger man som Myresjöhus med en undermålig konstruktion, riskerar man också att få problem att skylla ifrån sig i domstolarna.

HD slår fast att väggkonstruktionen med enstegstätade fasader är en felaktig konstruktion på grund av problem med bland annat mögel och röta.

Nu återstår för Högsta domstolen att pröva frågorna om Myresjöhus skadeståndsskyldighet (om det rör sig om väsentligt fel som har sin grund i bolagets vårdslöshet) och frågan om Myresjöhus ansvar gentemot andrahandsköpare.

Tvisten är ännu inte avgjord, eftersom HD nu ska pröva om det var vårdslöst av Myresjöhus att använda denna konstruktion. Myresjöhus anser att så inte var fallet då riskerna med konstruktionen blev kända för bolaget och branschen först fyra år efter att det sista huset hade uppförts under 2003.

- Vi hoppas och tror att utfallet inte påverkar vårt varumärke åt det negativa hållet. Vi på Myresjöhus månar om våra kunder och känner oss helt trygga i löftet att de hus vi levererar håller hög kvalitet. Vi följer de senaste krav och tekniska rekommendationer som finns att tillgå för våra marknader, säger Joakim Henriksson, vd på Myresjöhus.

Att de enstegstätade fasaderna var en riskkonstruktion har branschen varit medveten om sedan 2007 då man slutade tillverka hus med denna metod.

– Enligt domen är det fel i entreprenaden, men för att entreprenören även ska ansvara för att åtgärda felet krävs både att felet är väsentligt och att det beror på vårdslöshet och till det har HD ännu inte tagit ställning. Det är därför för tidigt att veta vilka eventuella följder domen kommer att få för branschen, säger Magnus Kylhed, entreprenadjurist på Sveriges Byggindustrier.

Analytiker som nyhetsbyrån Direkt har talat med tror inte att domen kommer att ge stora konsekvenser för de noterade byggbolagen.

- Min tolkning är att det här är Myresjöhus-specifikt. Om jag har förstått det rätt har de vägrat köparna all ersättning under hela resans gång, till skillnad från de stora noterade bolagen. De väletablerade bolagen har erbjudit sina kunder lösningar i olika former, säger en bygganalytiker till Nyhetsbyrån Direkt.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

SEB:s makroekonom: Riksbanken sänker räntan i maj

Ekonomi/Finansiering Riksbanken genomförde flera räntehöjningar på rad och nu talar en del bedömare om att inflationen kommer ner runt två procent vid halvårsskiftet. Går det att redan nu skymta det ekonomiska ljuset – eller lurar det nya utmaningar runt hörnet? Vad behöver vi tänka på framöver när den ekonomiska verkligheten ser ut som den gör? Marcus Widén, makroekonom på SEB, satte ljuset på detta under Stora proptechdagen i Stockholm.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige