Image

NCC undersöker skandalfasaderna

BYGG I början av september påbörjar NCC den fördjupade undersökningen av 201 hus som byggts med den skandalomsusade enstegstätade putsfasaden. Husen som undersöks ligger på Annehem i Lund och på Melbavägen och Norra Villavägen i Bjärred.
Publicerad den 1 September 2008

Syftet med undersökningen är att ta reda på hur skadeutbredningen ser ut och att säkerställa att de undersöknings- och bedömningsmetoder som används är tillförlitliga.

NCC Construction Sverige meddelade i maj 2008 att man beslutat att göra en fördjupad undersökning av området Annehem i Lund samt Melbavägen och Norra Villavägen i Bjärred. Undersökningen omfattar alla hus i områdena och sker i samarbete med svensk expertis från bland annat Lunds Tekniska Universitet och SP, Sveriges tekniska forskningsinstitut.

- Resultaten från undersökningen kommer vi att jämföra med tidigare mätningar och den noggranna skadedokumentation som vi gjort på varje hus. På så sätt skapar vi oss en kunskap om hur tillförlitliga dagens undersökningsmetoder är. Med detta som underlag kan vi sedan bättre bedöma eventuella skador i andra hus som vi byggt med enstegstätade putsfasader, säger Sture Östlund, regionchef på NCC Construction AB, Region Syd.

- När arbetet är slutfört är vårt mål att vi skaffat oss så pass god kunskap om undersökningsmetoder, renoveringsmetoder och fuktproblematiken i stort att vi på ett mer precist sätt kan gå in och mäta samt åtgärda eventuella skador i andra områden, säger Sture Östlund.

Arbetet med den fördjupade undersökningen är omfattande och kommer att pågå fram till årsskiftet 2010/2011. Åtgärderna tar upp emot sju veckor per hus och under denna tid täcks husen av ett tält. Familjerna flyttas till tillfälliga boende inom samma område.

- Vi har anställda på plats som kommer att träffa varje familj och gå igenom alla detaljer runt just deras hus samt informera om hur flyttningen till det tillfälliga boendet ska gå till. Vi har även trädgårdsmästare som ska gå igenom alla trädgårdar och hjälpa familjerna att återställa sina trädgårdar när de flyttar tillbaka, säger Sture Östlund.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Sparbössan växer – på egna villkor

Bolag Sparbössan är väldigt selektivt som fastighetsbolag: Fastigheterna i portföljen bör ha ett kulturhistoriskt eller arkitektoniskt värde. Så när vd Sara Östmark pratar om att bolaget är inne i en "tillväxtresa", ja, då är det tillväxt på egna villkor och i egen takt. – Det handlar om vilken typ av organisation man vill jobba i, berättar hon för Fastighetssverige.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige