Image

Fojab får uppdrag i Linköping

Arkitektur Fojab arkitekter har fått i uppdrag av HSB Östergötland att utforma ett nytt bostadskvarter med 50 lägenheter vid Folkets Park i Linköping.
Publicerad den 14 December 2011

Genom en ny detaljplan från 2010 planeras nu en förnyelse och förtätning med bostäder i ett rekreationsområde med anor från slutet av 1800-talet. Folkets Park som invigdes 1921, ligger centralt i Linköping och präglas av en lummig parkmiljö. En mindre, central del av parken behålls och rustas upp för sitt ursprungliga syfte. Resten bebyggs med flerfamiljshus i fem våningar samt ett mindre radhusområde – totalt blir det cirka 300 nya bostäder.

Malmöbaserade Fojab är ett av sex arkitektkontor som fått uppdraget att utforma sin del av bostadsområdet. Kvarteret i fråga är en utmaning genom sitt läge i områdets utkant strax intill en bullrig genomfartsled i väster. I öster finns en del av parken som närmast har karaktär av skogsbacke och det är mot denna lummighet som kvarteret öppnar upp sitt inre.
– Man kan säga att vi har vänt ut och in på kvarteret. Angöring och entréer finns på gårdssidan och vi har arbetat med genomgående lägenheter. Dels för att säkerställa att alla får åtminstone en tyst sida, men också för att ge alla boende tillgång till det som är den stora kvalitén här – att bo bland trädkronorna och ändå i staden, säger Joachim Lundquist, ansvarig arkitekt på Fojab arkitekter.

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Teknologi måste tjäna ett syfte om Omid Noghabai ska satsa

Bolag Han har grundat flertalet bolag inom fastighetsbranschen och enligt honom själv vill han modernisera branschen från grunden. Samtidigt är Omid Noghabai tydlig med hur han ser på digitaliseringsarbetet: – Det ska vara koncept som gör att man som fastighetsägare faktiskt sparar pengar. Då kommer jag att investera i det.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige