Image

Fastighetsägare i storbråk om Citybanan

JURIDIK Ledande fastighetsägare, bland andra Vasakronan, kräver långtgående garantier mot skador som kan uppstå vid sprängningar för de tunnlar som krävs för Citybanan. Banverket och politikerna menar att fastighetsägarna kräver mer än de har laglig rätt till. Rättsprocesser riskerar att fördröja Citybanan.
Publicerad den 18 Mars 2008

Banverkets projektchef Kjell-Åke Averstad och trafik- och stadsmiljöborgarrådet Mikael Söderlund (m) riktar i DN skarp kritik mot ett tiotal av de ledande fastighetsägarna som berörs av projektet med Citybanan.

- Jag förvånas över att de har valt att i domstol överklaga beslut som är nödvändiga för projektets genomförande. Det är olyckligt, säger Mikael Söderlund till DN.

För Citybanans byggande krävs flera miljö- och vattendomar.
- Utan dessa stannar arbetet. Jag har svårt att följa fastighetsägarnas resonemang, de kräver garantier och ekonomisk kompensation långt mer än vad de har laglig rätt till. Utåt står fastighetsägarna bakom Citybanan, men deras överklaganden är inte till fördel för processen, säger Kjell-Åke Averstad.

Vasakronans vd Håkan Bryngelson försvarar fastighetsägarnas agerande:
- Vi vill hållas skadeslösa för skador och sättningar, för kostnader vid buller och annat. Vid byggandet av Citytunneln i Malmö lämnade Banverket sådana garantier, säger han till DN.

- Fastighetsägarna har gett Banverket ett förslag till avtalstext, en text som verket hittills har avvisat. När vi har en lösning liknande den i Malmö blåser vi av striden.

Att just Vasakronan driver striden mot Banverket och Stockholms stad är känsligt eftersom Vasakronan ägs av staten.
- I ett projekt av det här slaget finns olika partsintressen, jag har ansvaret för Vasakronan och dess fastigheter, betonar Bryngelson.

Citybanan ska bli en tvåspårig järnväg med två nya stationer i en cirka sex kilometer lång tunnel mellan pendeltågsstationen Stockholms södra och Tomteboda. Citybanan fördubblar spårkapaciteten genom Stockholm.

Budgeten för Citybanan är 16,3 miljarder kronor och beräknad trafikstart är satt till år 2017.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Annons Image

Senast från Fastighetssverige Plus

Det här tror Rutger Arnhult om börsen

Bolag Fastighetssverige diskuterar med Klöverns vd Rutger Arnhult efter Q3-rapporten. Det här fokuserar mångmiljardären på de kommande kvartalen: "Vi ska ha respekt för att läget är fortsatt osäkert".

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige

Fastighetssverige PLAY