Image
Nu kommer det danska "Hygge-bostäder" till Sverige.
Nu kommer det danska "Hygge-bostäder" till Sverige. Bild: FB Bostad

Danska livsnjutarbostäder till Haninge

Bostäder Nu ska danskarna lära oss njuta i och av våra bostäder. Det handlar om det första svenska "hygge-projektet" som nu kommer till Haninge. Säljstart är planerad till andra kvartalet 2019.
Publicerad den 15 December 2018
Hygge Bild: FB Bostad
Hygge

Bolighuset i Vegastan, Haninge utvecklat av FB Bostad kommer att bli ett ovanligt boende med inspiration från danskarnas förmåga att njuta av livet, "att hygge sig" - där gemenskap och spontanitet är centralt. Förskolan kommer att vara navet i huset och när man förhandstecknar en bostad i Bolighuset är man till och med garanterad en plats på den.

Vi har mycket att lära av de livsnjutande danskarna som flera år utsetts till att vara världens lyckligaste land enligt en FN-rapport över 157 länder2. Danska, svenska och amerikanska arkitekter, en brokig och spännande mix av olika nationaliteter har nu tillsammans skapat Bolighuset, ett progressivt boende med en gemensam vision. Att skapa ett boende som gör det lättare att "hygge sig", att njuta av livet, med platser för gemenskap, socialt umgänge och ett inredningskonceptet med smarta lösningar för ett smidigare vardagsliv.

Bolighuset kommer att ha 41 lägenheter varav 6 i etage, en förskola, takterrass och stor gård.I huset finns också ett "fälleskabsrum", det danska ordet för en gemensamhetslokal. Här kan man duka upp till barnkalas och sommarfest eller arrangera loppis.

Stor vikt har lagts vid ett inredningskoncept med smarta vardagslösningar. Till exempel är både hallen och tvätthörnan generösa och genomtänkta för barnfamiljer och ger via sin inredning ett samlat och "städat" intryck, vilket är en syn som inte är så vanlig.

Från start till mål har gemenskap och samarbete varit den röda tråden i i projektet både i arbetssätt och i den stora visionen för vad kvarteret skulle bli. FB Bostad kontaktades för att utveckla en fastighet med plats för både förskolebarn och boende i det nya området Vega i
Haninge.
- Vi hade nyligen varit på en studieresa till New York, där vi besökte Frank Gehrys fantastiska skyskrapa med både skola, bostäder, bibliotek, gym och lekplatser på höjden. Att få ta med sig inspiration därifrån och skapa något mer än bara ett boende var en möjlighet vi blev väldigt entusiastiska inför, säger Linus Wiegandt, projektledare på FB Bostad.

För arkitekturen står danska arkitekterna Gehl People, som arbetar efter en tydlig filosofi i över 50 länder – designing for people. Till grund för deras synsätt ligger 40 års forskning om hur människor lever och interagerar, hur man utvecklar och planerar platser utifrån människors faktiska behov.
- Vi börjar alltid med människan. I Bolighuset finns en spännande mix av funktioner och sätt att leva som
reflekteras i hur fastigheten är utformad. Den stora innergårdens olika zoner skapar massor av möjligheter
till lek och samvaro för både boende och förskolebarn med stora gröna ytor, odlingar, gemensam grillplats
och en grönska som sträcker sig ända upp till takträdgården. Vårt mål har varit att skapa en härlig
livskvalité för alla som ska bo och vistas här - att inspireras av oss danskar till att "hygge sig lite mer"
säger danske Peter Raaschou-Nielsen, arkitekt på Gehl People.

När planerna för det nya kvarteret började ta form tillfrågades även amerikanen Cage Copher, som driver den Stockholmsbaserade arkitektbyrån Street Monkey Architects, om han ville vara med i projektet. Med kreativitet och genomtänkta detaljer har sedan inredningsarkitekt- och konceptstudion Whyte Lilja skapat ett inredningskoncept designat för att snabbt få undan överfulla tvättkorgar, förenkla i morgonkaoset och förhöja vardagsmyset. Olika kompetenser, erfarenheter och perspektiv har därigenom tillsammans lyckats skapa ett nytänkande "Gemenskapshus".

Idag sträcker sig hållbarhetsfrågan även till "Social Hållbarhet". Då allt fler människor bor i städer, ökar kraven på att städerna ska vara mer "socialt hållbara", med boendemiljöer som möjliggör möten mellan människor och olika verksamheter. Aspekter som vägs in i Social Hållbarhet är
bland annat att tillgängliggöra mötesplatser, kollektivtrafik och möjligheter till rekreation.
- Vi såg en möjlighet att via Bolighuset skapa ett socialt hållbart boende som förenklar vardagen, på riktigt. Vårt hus inbjuder till aktiva sociala gemenskaper och spontanitet. Att förskolan är navet gör att det blir ett äkta integrerat liv, med boende, lek och gemenskap, säger Henrik Lindblad, VD och delägare FB Bostad.

Planerad säljstart för Bolighuset i Vegastan är kvartal 2 - 2019.

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Stefan Dahlbo: "Vi ser svarta svanar flyga omkring"

Bolag Ett tråkigt år. Det är vd Stefan Dahlbos utblick för marknaden 2024 som han delger på presentationen av första kvartalet för Fabege. Stora utflyttningar och långa hyresförhandlingar är två av de faktorerna som han ser med oro på.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige