Image

Cromwell köper Valad Europe

Transaktioner Cromwell Property Group köper Valad Europe av Blackstone och Valads ledande befattningshavare.
Publicerad den 5 Februari 2015

Cromwell är en av Australiens ledande managementgrupper avseende fastighetsinvesteringar och fonder och har ett börsvärde på 1,8 miljarder euro.

Bolaget köper nu aktierna i Valad Europe för 145 miljoner euro. Köpeskillingen motsvarar en Ebitda-multipel om cirka 6,4x. Säljare är och Blackstone Real Estate Partners VI och Valad Europes ledande befattningshavare.

Företaget kommer att fortsätta drivas av samma ledningsgrupp, ledd av Martyn McCarthy, styrelseordförande i Valad Europe.

Valad Europe kommer att fortsätta drivas som en självständig verksamhet och kan därmed arbeta med ett brett spektrum av kapitalpartners inklusive nationella placeringsfonder, pensionsfonder och private equity-fonder samt banker och finansinstitut.

Förvaltningen av tillgångar på 5,3 miljarder euro genom 24 mandat i 13 europeiska länder gör att Valad Europe förser Cromwell med en integrerad europeisk fastighetsinvesteringsplattform som kompletterar deras befintliga kapitalförvaltningsverksamhet i Asien-Stillahavsområdet och ligger i linje med deras strategi att öka andelen av de totala intäkterna som härrör från kapitalförvaltningsverksamheten globalt.

Cromwells vd, Paul Weightman, säger:
- Förvärvet av Valad Europe ger oss möjlighet att förvärva en framgångsrik plattform med mervärde avseende fastighetsfondförvaltning inom ett antal geografiska områden och sektorer. Verksamheten passar väl kulturellt med Cromwell, kompletterar vår befintliga kapitalförvaltningsverksamhet och främjar vår strategi att öka bidraget från kapitalförvaltning till cirka 20 procent. Vi välkomnar Martyn McCarthy och resten av Valad Europe-teamet och ser fram emot att fortsätta utöka Valad Europes verksamhet, och att dra nytta av framtida möjligheter över de två plattformarna.

Martyn McCarthy, styrelseordförande i Valad Europe säger:
- Vi är mycket nöjda med att i Cromwell ha en långsiktig partner som är engagerad i kapitalförvaltning, och som stödjer våra fortsatta ambitioner att leverera starka resultat till, och med anpassning till, våra investerar- och bankpartner.

Anthony Myers, chef för Real Estate Europe på Blackstone, säger:
- Valad Europe har varit en framgångsrik investering för oss och verksamheten fortsätter att stärka sin närvaro på den europeiska marknaden. Vi önskar teamet lycka till med Cromwell och är övertygade om att de kommer att fortsätta att skapa ytterligare framgångar.

Affären är villkorad av att Cromwell och Valad Europe erhåller godkännanden från UK Financial Conduct Authority och Guernsey Financial Services Commission, vilka beräknas erhållas senast den 9 april 2015.

Valad Europe
Valad Europe är en ledande oberoende diversifierad fastighetskapitalförvaltare med ett nätverk av lokala kontor i Europa och förvaltar cirka 5,3 miljarder euro i fastighetstillgångar och investeringskapacitet genom 24 fonder och mandat. Valad Europe har dessutom cirka 1 miljard euro i utvecklingsprojekt.
Valad Europe förvaltar mer än 400 fastighetstillgångar som omfattar cirka 4,3 miljoner kvadratmeter. Kärnverksamheten är värdeskapande fastighetsinvesteringsförvaltning med lokala förvaltningsteam som tar hand om ca 4 200 hyresgäster.
Valad har 180 anställda på 22 kontor i 13 länder i Europa.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

SEB:s makroekonom: Riksbanken sänker räntan i maj

Ekonomi/Finansiering Riksbanken genomförde flera räntehöjningar på rad och nu talar en del bedömare om att inflationen kommer ner runt två procent vid halvårsskiftet. Går det att redan nu skymta det ekonomiska ljuset – eller lurar det nya utmaningar runt hörnet? Vad behöver vi tänka på framöver när den ekonomiska verkligheten ser ut som den gör? Marcus Widén, makroekonom på SEB, satte ljuset på detta under Stora proptechdagen i Stockholm.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige