Berlin

Svenskar storsäljer till Blackstone

Transaktioner Den privatägda svenska fastighetsgruppen Apeiron/Ailon, med vd Jacob Cronstedt i spetsen, säljer 2 500 bostäder i Berlin till den amerikanska fastighetsjätten Blackstone. För Fastighetssverige berättar Cronstedt mer om affären.


Exklusivt: Blackstone om investeringarna

Bolag Sedan 2015 har Blackstone pumpat in drygt åtta miljarder euro i den nordiska fastighetsmarknaden – och mer lär det bli. För Fastighetssverige berättar bolagets nordenchef om sin syn på marknaden, D Carnegie-Ulf Nilssons avgång – och vilka investeringar Blackstone är ute efter nu.


"Styrelsen är väldigt involverad i vårt arbete"

Karriär I höstas lämnade Ulf Nilsson vd-stolen på D Carnegie efter meningsskiljaktigheter med styrelsen. Nu berättar bolagets nye vd, Svein Erik Lilleland, om hur han upplever samarbetet med storägaren Blackstone.


Areim öppnar för nya jätteaffärer

Bolag Hur vill Areim utveckla Swecohuset? Varför funkar man så bra med Blackstone? Och hur har det gått med den massiva Spondaaffären? Det och mycket mer berättar Mikael Hesselvall, bolagets CIO, för Fastighetssverige.


Här är Nordens största affärer 2017

Lista Transaktionsåret 2017 var högintensivt på flera fronter – i dag sammanfattar Fastighetssverige året genom att lista de största fastighetsaffärerna i Norden.


Blackstone tar över Sponda

Bolag Blackstone och Areim kontrollerar nu 98,8 procent av aktierna i det finska börsnoterade bolaget Sponda.


Nedan redovisas de största finländska affärerna för första halvåret 2017.

Finland – den nordiska vinnaren

Transaktioner I Norden har det varit rekordsiffror hittills under 2017. Här sammanfattas, och synas, de största finländska affärerna under årets sex första månader. En affär sticker ut rejält, med nordiska mått mätt.


Spondas storägare: ”Nu säljer vi till fullt pris”

Transaktioner Kaj Gustaf-Bergh, styrelseordförande i Mercator Invest, Spondas största ägare:
- Då vi gick in i Sponda köpte vi med 30 procents rabatt – nu säljer vi till fullt pris.


Blackstone och Areim lägger bud på finländskt börsbolag

Transaktioner Blackstone och Areim lägger ett bud på finländska Sponda. Budet har accepterats av aktieägare som har 46,9 procent av aktierna i Sponda.


Kvalitena säljer sina sista D Carnegie-aktier

Bolag Kvalitena har sålt sina sista aktier i D Carnegie & Co till Blackstone-kontrollerade Vega Holdco.


Atrium Ljungberg miljardköper i Göteborg

Transaktioner Atrium Ljungberg har tecknat avtal om förvärv av en kontorsfastighet på Lindholmen i Göteborg. Fastigheten, som är fullt uthyrd till Ericsson, förvärvas till ett underliggande fastighetsvärde om cirka 1,3 miljarder kronor. Genom förvärvet fördubblar Atrium Ljungberg sitt fastighetsbestånd i Göteborg.


Rikshem köper stort i Umeå

Transaktioner Rikshem köper 800 lägenheter i Umeå av Blackstone, Areim och Lerstenen Invest.


De fem största affärerna i Sverige under året redovisas här.

De svenska affärerna bakom rekordåret

Transaktioner Transaktioner över 200 miljarder kronor i Sverige, i Norden över 400 miljarder kronor och ett ”all time high” i både Sverige och Norden. Fastighetssverige går igenom de tunga affärerna bakom rekordet för varje nordiskt land. Först ut är de svenska transaktionerna.


Folksam köper på Kungsholmen

Transaktioner Folksam köper en fastighet - fullt uthyrd på 25-årigt avtal - på Kungsholmen i Stockholm för 550 miljoner kronor.


Blackstone når 64,6 procent av rösterna

Bolag Efter Blackstones budpliktsbud på D Carnegie & Co kontrollerar den amerikanska fondjätten nu 54,7 procent av aktiekapitalet och 64,6 procent av rösterna i D Carnegie.


LISTA: Största nordiska affärerna

Transaktioner Fastighetssverige presenterar de största transaktionerna i Sverige och våra nordiska grannländer de senaste tolv månaderna.


D Carnegie: Vinst och ökat eget kapital

Ekonomi/Finansiering D Carnegie redovisar för tredje kvartalet 2016 en kraftig ökning av vinsten före skatt till 434 miljoner kronor – upp 115 procent jämfört med samma kvartal i fjol. Även förvaltningsresultat var avsevärt högre, 176 miljoner kronor jämfört med 91 miljoner kronor för tredje kvartalet i fjol. Vilket beror på att den investeringsintensiva verksamheten börjar visa kraftiga resultatförbättringar. 


D Carnegie: Nej till budpliktsbud

Bolag På måndagsmorgonen kom det officiella budpliktsbudet från Blackstone – ägarna erbjuds 100 kronor per aktie.
D Carnegies budkommitté rekommenderar aktieägarna att tacka nej.


Goldman Sachs köper Alectas brittiska portfölj

Transaktioner Goldman Sachs köper Alectas brittiska fastighetsportfölj, värd 350 miljoner pund, motsvarande drygt 3 750 miljoner kronor.


Blackstones budpliktsbud 100 kronor

Bolag Blackstone har nu tillträtt 40 procent av rösterna och 32 procent av kapitalet i D Carnegie. Dessutom kontrollerar de Kvalitenas och Frasdales återstående aktier, vilket innebär att Blackstone kontrollerar 53 procent av bolaget. Ett budpliktsbud på 100 kronor per aktie kommer att läggas.