Image
Ekonomihuset på Campus Ultuna i Uppsala.
Ekonomihuset på Campus Ultuna i Uppsala. Bild: Akademiska Hus

Akademiska Hus rustar upp Ekonomihuset

Bygg/Arkitektur Akademiska Hus satsar cirka 60 miljoner kronor i en totalrenovering av Ekonomihuset på Campus Ultuna för att den anrika byggnaden med start vårterminen 2018 ska kunna inhysa Uppsala folkhögskola.
Publicerad den 28 Juni 2016

Ombyggnaden är ett led i den fortsatta framväxten av Green Innovation Park, där målet är att skapa en stadsdel för innovation, utbildning och företagande där människor vill arbeta, bo och utvecklas.

Ekonomihuset på Campus Ultuna kommer att rustas upp ordentligt för att byggnaden från 1800-talet ska förvandlas till en modern kunskapsmiljö. Ny hyresgäst i huset blir Landstinget i Uppsala län som i sin tur vill inhysa Uppsala folkhögskola på två av fastighetens tre plan.

– Vi ser positivt på att flytta till Ekonomihuset på Ultuna. Det är en bra byggnad som ligger fint och där vi från början kan tänka in verksamhetsförändring och framtida utveckling av Uppsala folkhögskola, säger Anna Söderbäck, kulturdirektör på Landstinget i Uppsala län.

Akademiska Hus investerar cirka 60 miljoner kronor i ombyggnaden av den 2 000 kvadratmeter stora fastigheten för att på bästa sätt ställa om lokalerna för att bättre passa den verksamhet som nu flyttar in. När arbetet är klart kommer insatserna resultera i att byggnadens energiförbrukning minskar med upp till 40 procent. Byggstarten är planerad till januari 2017.

Ombyggnaden av Ekonomihuset är ett steg i framväxten av Sveriges främsta centrum för grönt näringsliv - Green Innovation Park. Green Innovation Park är en gemensam satsning av Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) och Akademiska Hus för att öppna upp Campus Ultuna för annan verksamhet än akademin och göra området till en integrerad del av Uppsala stad.

Här skapas en kreativ innovationsmiljö med aktiv samverkan mellan företagen och SLU:s forskare och studenter. Utöver Landstinget i Uppsala län har även Lantbrukarnas Riksförbund (LRF) Mälardalen, Växa Sverige, Greensway och Fiskarhedenvillan nyligen valt att flytta till området och efter sommaren finns även Aros Patent och Presto Consulting på plats.

I de utvecklingsplaner som tagits fram för området ingår möjligheter att bygga över 100 000 kvadratmeter nya lokaler och cirka 1500 bostäder samt stärkt infrastruktur för kommunikationer.

– Just nu för vi diskussioner med Uppsala kommun om en fortsatt detaljplan för området som även omfattar den del av Ultuna där vi planerar att bygga för lite större företag. Vi har också ansökt om bygglov för bostäder i området. Det känns därmed som vi är på god väg mot målet att skapa en ny stadsdel med visionen om en hållbar framtid, säger Peter Bohman, regiondirektör för Akademiska Hus region Uppsala.

- Henrik Ekberg
henrik@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs svenska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige