Image
Röda Längan i Orminge.
Röda Längan i Orminge. Bild: Wingårdhs

320 nya bostäder i Orminge

Bygg/Arkitektur Kommunfullmäktige i Nacka har antagit detaljplanen för Ormingehus. 320 lägenheter i bland annat ett nytt höghus är med i planerna. Kulturminnet Röda längan, en särskilt värdefull byggnad i området, bevaras men får tre nya våningar och inglasade balkonger.
Publicerad den 22 April 2020

Detaljplanen Ormingehus är en del av utvecklingen som pågår i Orminge centrum där 1 500 nya bostäder växer fram. Inom detaljplanen för Ormingehus planeras för cirka 320 nya bostäder i fyra-sju våningar. Ett av husen ska enligt förslaget bli ett nytt landmärke i form av ett höghus med 16 våningar.

Husen vid Kanholmsvägen och Edövägen, som Rikshem respektive Magnolia bygger, får lokaler i bottenplan för att skapa en levande gatumiljö.

Den befintliga fastigheten, kulturminnet Röda längan, ska bevaras men kompletteras med tre nya våningar, balkonger inglasade i veckat glasskikt och cirka 55 nya lägenheter. Detta sker i ett spännande samarbete mellan bostadsrättsföreningen Betsövägen och Wingårdhs arkitektkontor som både har ritat och är med och bygger kvarteret. Att arkitekten följer projektet från ax till limpa är ovanligt i Sverige idag. Utanför Röda längan ligger idag ett torg som övergår i kommunens regi och på sikt kommer att utvecklas till en naturlig mötesplats och bli en koppling mellan norra och södra delen av västra Orminge och centrumbebyggelsen.

– Ormingehus är en viktig pusselbit för den pågående utvecklingen av Orminge centrum. Här tillförs en ny årsring till den befintliga miljön med målet att Orminge ska bli en ännu mer tillgängligt, attraktivt och tryggt, säger stadsutvecklingsdirektör Katarina Wåhlin Alm.

Detaljplanen Ormingehus är en del av utvecklingen som pågår i Orminge centrum. 1 500 nya bostäder, lokaler för handel, utvecklad bussgata, nytt parkeringshus för infartsparkering och platser för rekreation är med i planerna.

Beslutet vinner laga kraft i maj under förutsättning att detaljplanen inte överklagas.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Fastighetsägarna varnar: Ekonomisk tvärnit om Riksbanken fullföljer räntebanan

Ekonomi/Finansiering Riksbankens planerade räntehöjningar riskerar att leda till en tvärnit i den svenska ekonomin enligt Fastighetsägarna. För Fastighetssverige berättar chefsekonomen Tomas Ernhagen mer om hur utvecklingen kan komma att se ut det närmaste året och vilka risker som finns för ekonomin om Riksbanken höjer räntan bortom 1,25 procent.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige