Image

25 000 kvadratmeter kontor planeras i Lund

Bygg/Arkitektur Det är Castellum som önskar förtäta inom sin fastighet i norra delen av Ideonområdet i Lund. En ny detaljplan skickas nu ut på samråd av byggnadsnämnden. Den möjliggör kontorsbyggnader med cirka 800-1 000 nya arbetsplatser.
Publicerad den 19 Januari 2018
Ideonområdet. Bild: Openstudio arkitekter
Ideonområdet.

– Vi är glada och stolta över att vi nu möjliggör 25 000 kvadratmeter ny kontorsyta i detta innovativa företagsområde. Även om Lund har goda förutsättningar är upp mot 1000 nya arbetsplatser ett värdefullt tillskott för Lund och Skånes arbetsmarknad, säger Björn Abelson (S), byggnadsnämndens ordförande

Huvudidén med planen är att möjliggöra nya kontorsbyggnader på befintliga markparkeringar.

– Tanken är att den storskaliga bebyggelsestrukturen på Ideon ska brytas upp i mindre volymer med varierade höjder och takkonstruktioner, säger Christoffer Lindskov, planarkitekt på stadsbyggnadskontoret.

Ambitionen är att byggnaderna i den nya detaljplanen ska ha olika karaktärer för att bidra till en varierad miljö. De nya entréerna placeras mot de allmänna gatorna och ett entrétorg planeras i fastighetens västra del i anslutning till huvudentrén för det befintliga kontorshuset, Edison park. Tanken är att torget ska bli en plats där flera stråk strålar samman. I det norra kontorshuset finns möjlighet för publika funktioner så som restaurang eller fik i markplan med syftet att skapa en attraktiv och levande mötesplats.

De nya byggnaderna placeras så att en genomfartsgata kan anläggas mellan husen. Den kommer vara tillgänglig för bil men på de gående och cyklandes villkor.

Eftersom de nya byggnaderna planeras på befintliga parkeringsytor innehåller detaljplanen även ett parkeringshus på cirka sex våningar med plats för cirka 450 parkeringsplatser. Det planeras i fastighetens östra del vid E22:an.

- Maria Olsson Äärlaht
maria@lokalnytt.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Så ska Stena bli självförsörjande på el

Energi/miljö Stena Fastigheter genomför omfattande satsningar för att minska användningen av el och värme genom att satsa på solceller, energilager och AI-styrd värme. Under 2023 producerade fastighetsbolaget tre gånger mer solenergi än året innan. Fstighetssverige har pratat med Stena Fastigheterns vd, Cecilia Fasth, om de nya energisatsningarna.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige