Image
Cervera vill trimma butiksnätet.

Butiksbjässens e-handel blomstrar – trimmar ner antalet butiker

Handel Efter att ha sett sin e-handel växa med 181 procent under 2020 ser sig butiksjätten sig själv främst som en e-handlare. "Vi kommer att behålla butiker på starka upptagningsområden men ett något färre antal".


På en plats som idag är obebyggd vill Malmö stad tillföra sex till tolv nya mindre tomter för verksamheter inom industri, kontor och handel. Till höger är platsen för den tilltänkta exploateringen utmärkt och till vänster de närliggande verksamhetsområdena med liknande inslag.

Högtryck på industritomter – här vill staden skapa ett dussin nya

Bygg/Arkitektur Malmö upplever en stor efterfrågan på mindre tomter i storleken 3 000 till 6 000 kvadratmeter för industri, kontor och handel. Nu vill kommunen titta på möjligheten att tillgodose den ökande efterfrågan i den södra delen av staden.


Stora Coop först ut hos Svenska Handelsfastigheter

Uthyrning Svenska Handelsfastigheter har färdigställt ytterligare 15 000 kvadratmeter yta vid Härlövs handelsplats i Kristianstad, där nio nya butiker och restauranger kommer att öppna. Samtliga handelsytor är redan uthyrda till ledande aktörer och Stora Coop är först ut att öppna på torsdag den 18 februari.


Svenska Handelsfastigheter emitterar grönt om 300 miljoner kronor

Ekonomi/Finansiering Svenska Handelsfastigheter emitterar gröna obligationer för 300 miljoner kronor med slutligt förfall 26 februari 2024.


Flying Tiger Copenhagen stänger tre butiker i Sverige.

Danska kedjan trippelstänger – så exponerad är branschen

Handel Flying Tiger Copenhagen stänger båda sina butiker i Kalmar och en i Eskilstuna. Med anledning av bantningen har Fastighetssverige tittat på hur branschens förhyrningar ser ut gentemot kedjan.


Steen & Strøm värvar rutinerad retailchef

Handel Tar över kritiserat centrum med expansiva planer.


Lyko stänger ännu en butik.

Lyko stänger ännu en butik – så exponerad är branschen

Handel Hårvårds- och skönhetsbolaget Lyko har nu aviserat tre butiksstängningar på kort tid. Fastighetssverige har tittat på vilka fastighetsägare som har störst exponering mot kedjan.


Pressbyrån Go öppnar vid Westfield Mall of Scandinavia.

Första obemannade Pressbyrån öppnar vid Westfield Mall of Scandinavia

Handel Utanför Westfield Mall of Scandinavia öppnar nu landets första fristående obemannade butik – Pressbyrån Go.


Lennart Sten, vd för Svenska Handelsfastigheter.

Lennart Sten: "Delar av handeln kommer att få det mycket tufft"

Bolag Lennart Sten är ett av de tyngsta namnen på den svenska fastighetsmarknaden. Fastighetssverige diskuterar trender och skillnader mellan olika segment med branschveteranen. Och därför är Svenska Handelsfastigheters inriktning, där han själv är vd, helt rätt.


Rickard Lyko är kritisk till fastighetsägarnas agerande i retailkrisen.

Retailprofilen Lyko: "Ond spiral som är förödande på sikt"

Handel Hårvårds- och skönhetsbolaget Lyko har rusat på börsen det senaste året – beroende på en kraftigt ökad e-handel. De fysiska butikerna har det tuffare och nu stänger man två butiker. Vd och storägaren Rickard Lyko riktar hård kritik mot fastighetsägarna som han menar agerar väldigt kortsiktigt.


Gabriella Wulff, forskare, Centrum för konsumtionsforskning, Handelshögskolan vid Göteborgs universitet.

"Många kommer att försvinna"

Bolag Gabriella Wulff är konsumtionsforskare vid Centrum för konsumtionsforskning på Handelshögskolan vid Göteborgs universitet. Fastighetssverige frågar henne hur framtiden för modebranschen kommer att se ut. Det här tror Wulff om stadskärnorna. Och här är receptet till fastighetsägarna.


Jöran Rydberg.

Svenska Handelsfastigheter köper i Alingsås

Transaktioner Svenska Handelsfastigheter förvärvar Bolltorps handelsområde i Alingsås för en köpeskilling om drygt 240 miljoner kronor.


Indiska har stängt ett antal butiker under hösten och fler stängs efter årsskiftet.

Indiska stänger ännu en butik – så exponerad är branschen

Handel Indiska har aviserat flera butiksstängningar under hösten och fler är på gång efter årsskiftet – den senaste stängningen rör kedjans enda butik i Norrköping. Fastighetssverige har tittat närmare på vilka fastighetsägare som påverkas av stängningarna och vilka som har störst exponeringen mot klädkedjan.


Akademibokhandeln ska stänga fyra butiker.

Ledande bokkedja stänger butiker – så exponerad är branschen

Handel Akademibokhandeln kommer att stänga fyra butiker på fyra olika orter i början av nästa år. Fastighetssverige har tittat närmare på vilka fastighetsägare som har störst exponering mot kedjan.


Borås City satsar på gemensam digital handel.

Borås Citys butiker satsar på gemensam e-handel

Handel Borås Citys butiker och verksamheter satsar tillsammans på en lokal och digital handelsplats. Projektet går ut på att boråsarna ska kunna e-handla från lokala butiker i stadskärnan, betala vid utcheckning och sen få en gemensam leverans av beställningarna hem till dörren samma dag, dessutom på ett hållbart sätt.


Viktoria Lindqvist.

Nytt handelskoncept - leverantörer, handlare och hyresvärd delar på risken

Handel Impulso arbetar med en omvänd affärsmodell för att göra det lättare att starta och driva butiker.


Emma Hernell, vice vd på HUI Research, ger sin syn på Amazons intåg på den svenska marknaden. Bilden är ett montage.

Så påverkas marknaden av Amazons intåg

Handel Efter år av spekulationer och väntan har Amazon nu lanserats i Sveriges. Emma Hernell, vice vd för HUI Research, berättar för Fastighetssverige om handelskonsekvenserna av Amazons etablering, hur köpmönstren kan förändras och vilka konsumtionssegment som framför allt utmanas av den amerikanska jätten.


Amazon.se har öppnat i dag.

Amazon.se har öppnat

Handel Det har pratats länge om Amazons etablering i Sverige – nu har de öppnat.


Lennart Sten, vd för Svenska Handelsfastigheter.

Svenska Handelsfastigheter tecknar hyresavtal i Uppsala och Skövde

Uthyrning Svenska Handelsfastigheter har tecknat två långa hyresavtal med familjeföretaget Bergendahls avseende två Eko Stormarknader i Uppsala respektive Skövde. Stormarknaderna kommer att ligga på handelsplatsen Bolandcity i Uppsala respektive Stallsikens handelsområde i Skövde. Totalt omfattar avtalen 16 700 kvadratmeter butiksyta med planerad invigning av båda enheter senhösten 2021.


Christina Nyman.

Christina Nyman: "Ganska annorlunda kris"

Bolag Hur mår Sverige för dagen? Hur ser återhämtningen efter coronapandemin ut och hur ser det nya makroekonomiska post corona-landskapet ut? Vad har vi att vänta oss framöver och hur påverkar detta vår marknad? Christina Nyman, chefsekonom på Handelsbanken, redde ut dessa frågor vid inspirations- och affärsseminariet Fastighetskvinnan.