Image
Emma Hernell, vice vd på HUI Research, ger sin syn på Amazons intåg på den svenska marknaden. Bilden är ett montage.

Så påverkas marknaden av Amazons intåg

Handel Efter år av spekulationer och väntan har Amazon nu lanserats i Sveriges. Emma Hernell, vice vd för HUI Research, berättar för Fastighetssverige om handelskonsekvenserna av Amazons etablering, hur köpmönstren kan förändras och vilka konsumtionssegment som framför allt utmanas av den amerikanska jätten.


Jeff Bezos, grundare av Amazon.

Uppgifter: Amerikansk e-handelsjätte nära Sverige

Handel Amazons svenska lansering sker i höst, enligt uppgifter till Dagens Nyheter.


Monica Bruvik, senior detaljhandelsanalytiker på HUI Research, om handelns kris under coronautbrottet.

Handelsanalytikern: "Fastighetsägare kan räkna med uteblivna hyror"

Handel Coronavirusets utbrott har lett till att detaljhandeln hamnat i ett väldigt utsatt läge, med dramatiskt minskade intäkter som följd för många butiker. Monica Bruvik, senior detaljhandelsanalytiker på HUI Research, ger sin analys av situationen och berättar om vilka åtgärder som behövs för att hjälpa branschen.


Hotell är den kategori som utvecklas bäst. Bild från byggstarten av det nya Choicehotellet på Järntorget i Göteborg: Petter Stordalen, Hampus Magnusson (M), Lars Arnsmar och Erik Selin.

Det här lägger vi pengarna på i våra stadskärnor

Handel Handla mat, gå och träna, klippa sig och bo över på hotell. Det är saker vi lagt pengar på i våra stadskärnor och som drivit tillväxten under 2018. Totalt under 2018 ökade försäljningen i de svenska stadskärnorna med 0,4 procent. Bland städerna som växte mest under 2018 återfinns framför allt mindre städer, med Sandviken, Kinna och Varberg i topp, där etableringar och tillväxt i enskilda branscher lyft utvecklingen. Samtidigt är det storstäderna som bidrar med störst tillväxt i kronor. Det visar rapporten Cityindex som HUI Research har tagit fram i samarbete med Fastighetsägarna.


Stark detaljhandel trotsar konjunktur under avmattning

Handel Konjunkturen är på väg att mattas av. Tredje kvartalet bjöd på negativ BNP-tillväxt på kvartalsbasis för första gången sedan 2013 även om tillväxten var positiv relativt motsvarande kvartal förra året. HUI Research spår att årets helårstillväxt landar på 2,4 procent för att sedan sjunka till 1,8 procent under 2019 och 1,4 procent under 2020.


Rusning förväntas till köpcentrumen på Black Friday

Handel Ny statistik från HUI och Viametrics visar att Black Friday driver upp köpcentrumbesöken med 60 procent jämfört med under en vanlig fredag. Detta motsvarar mer än en halv miljon extra besök på en och samma dag.


En av tre butikskedjor är olönsam

Handel HUI Researchs rapport Butikskedjornas Utveckling & Nyckeltal (BUN), avseende helåret 2017, var en tredjedel av de kedjor som kartlagts i rapporten olönsamma. Lika många uppvisade dessutom en vikande omsättningsutveckling förra året.


Trendbrott: Sällanköpshandeln i köpcentrum backar

Handel Enligt ny data från SSCD och HUI är tre decenniers tillväxt till ända – sällanköpshandeln i köpcentrum backar.


Fastighetskvinnan
Anna K Johansson, Emma Hernell och Amanda Welander diskuterar det nya retail-landskapet på seminariet Fastighetskvinnan den 5 september.

Vad händer när Amazon kommer?

Fastighetskvinnan Digitaliseringen har redan förändrat vårt köpbeteende i grunden – och snart kommer retailrevolutionären Amazon på allvar till Sverige. Hur ska handlare och fastighetsägare agera på den nya marknaden? Frågan diskuteras på seminariet Fastighetskvinnan den 5 september.


Alla Sveriges stadskärnor kartlagda

Sverige För första gången presenteras en rikstäckande kartläggning av Sveriges alla stadskärnor inom ramen för HUI Researchs och Agoras Cityindex. Boende, butiker, restauranger, hotell och service i 124 städer har kartlagts och i maj presenteras de första slutsatserna. En av de första konklusionerna är att 20 av de 124 städerna saknar en stadskärna.


”Är inte båda sidor vinnare ska man inte genomföra affären”

Fredagsprofilen Varför refererar Monica Bruvik så gärna till Pippi Långstrump? Vilken rätt är hennes favorit på julbordet? Och när har hon som roligast på jobbet? Det och mycket mer berättar HUI:s senaste stjärnvärvning i veckans Fredagsprofilen.


Köpcentrum ökar trots press från e-handeln

Handel Prognosen för året, enligt rapporten Svenska Köpcentrum 2017, visar på en fortsatt försäljningstillväxt för både köpcentrum och handelsområden samtidigt som e-handeln tar allt större marknadsandelar.


”Citynära handel kommer att få en renässans”

Handel I samband med digitaliseringens intåg är handeln på väg att förändras i grunden. För Fastighetssverige berättar Per Andersson, senior konsult på HUI Research, om sin syn på centrumdöden, e-handeln och vikten av att bygga stad.


Fastighetsmarknadsdagen Digitalisering Göteborg

Hur ser framtidens retail ut?

Fastighetsmarknadsdagen Digitalisering Göteborg Handeln är en av näringarna som påverkas allra mest av digitaliseringen. I dag handlar det inte längre om e-handel, köpcentrum eller cityhandel. I det uppkopplade och sammankopplade samhället köper vi saker och tjänster överallt, och när som helst – en utveckling som tveklöst kommer att fortsätta. Hur påverkas fastigheterna? På Fastighetsmarknadsdagen Digitalisering reder Per Andersson från HUI Research ut begreppen. I dag är det bara en vecka kvar till eventet – anmäl dig senast på torsdag!


Köpcentrum vinner mark i detaljhandeln

Handel Tillväxten för försäljningen i köpcentrum och handelsområden summerades till 4,0 procent 2016. Tillväxttakten drivs på av nya köpcentrum som Mall of Scandinavia och Avion Shopping samt av omfattande utbyggnationer av befintliga handelsplatser. Samtidigt avtar intresset för att etablera ny handelsyta, vilket kan vara ett tecken på avmattning, menar HUI, Datscha och NCSC i en ny rapport.


Cityindex: Butiksdöden i stadskärnan en myt

Handel Cityindex, som beskriver omsättningsutvecklingen för kommersiella verksamheter i 16 svenska stadskärnor avseende 2016, visar på en total tillväxt om 3,7 procent för detaljhandel, restaurang, hotell och kommersiell service. Detaljhandeln i stadskärnan, som ofta utmålas som förloraren i kampen om kunderna, ökade med 2,7 procent. Cityindex görs av HUI Research på uppdrag av Agora.


Hon blir ny vice vd för HUI

Bolag HUI Research hämtar ny vice vd och intäktschef från Unitedminds och Prime.


Dubbelt så stark tillväxt bland köpcentrum som prioriterar hyresgästerna

Handel I en ny analys genomförd av CFI Group och HUI Research konstateras att de köpcentrum som arbetar aktivt med sina hyresgäster når en betydligt starkare omsättningstillväxt än marknaden.


Fastighetsmarknadsdagen Digitalisering

Den digitala retailrevolutionen

Fastighetsmarknadsdagen Digitalisering Frågan är inte längre e-handel, köpcentrum eller cityhandel. I det uppkopplade och sammankopplade samhället köper vi saker och tjänster överallt, och när som helst. På Fastighetsmarknadsdagen Digitalisering berättar Carl Johansson från HUI Research om dagens och framtidens uppkopplade handel.


Därför går köpcentrum bra i e-handelstider

Handel Delar av fastighetsbranschen går inför en omställning till mer lager och logistik, då den fysiska handeln avtar. HUI Research konstaterar samtidigt att intresset för ny yta i köpcentrum är rekordhög. ”Är en motsägelse”.