Image
Fredrik Kolterjahn, ny analyschef på Detail in Retail.

Kolterjahn om sin nya analysroll

Handel Konsultföretaget Detail in Retail har rekryterat Fredrik Kolterjahn till den nystartade rollen som analyschef. För Fastighetssverige berättar han bland annat om vad som lockade honom och hur företaget kommer växla upp framöver.


ÖoB öppnar nytt varuhus i Märsta.

ÖOB expanderar – öppnar nytt varuhus i Märsta

Handel Lågpriskedjan ÖOB har öppnat sin 95:e butik – ett fristående varuhus i Märsta utanför Stockholm. Det blir lågpriskedjans 14:e etablering i Stockholms och ytterligare ett steg i företagets satsning i storstadsregionerna.


Täby Centrum.

Tre nya butiker till Täby Centrum

Handel Inför senhösten kan det nu bekräftas tre nya butiker i Täby Centrum som förstärker centrumets butiksmix och kundupplevelse. Bland nyheterna finns Illums Bolighus och onlinebutiken RoyalDesign.se samt Håkanssons skor.


UC: Konkurserna ökar och detaljhandelns negativa utveckling fortsätter

Handel Färsk statistik från UC visar att konkurserna ökar med åtta procent i oktober månad jämfört med samma månad i fjol. Särskilt tufft är det för detaljhandeln, där konkurserna fortsätter att öka, i oktober månad med tolv procent.


AT Nordic växer i pressad bransch: "Vår metod är lite annorlunda"

Bolag Sedan starten 2017 har konsultbolaget AT Nordic Property Group växt till sju anställda och nischat sig på nytänkande och att jobba nära kunderna för att hjälpa dem navigera i handelns nya verklighet. För Fastighetssverige berättar medgrundaren Anders Malmgren om resan hittills och vilka framgångsrecept som finns i dagens retail-bransch.


Hotell är den kategori som utvecklas bäst. Bild från byggstarten av det nya Choicehotellet på Järntorget i Göteborg: Petter Stordalen, Hampus Magnusson (M), Lars Arnsmar och Erik Selin.

Det här lägger vi pengarna på i våra stadskärnor

Handel Handla mat, gå och träna, klippa sig och bo över på hotell. Det är saker vi lagt pengar på i våra stadskärnor och som drivit tillväxten under 2018. Totalt under 2018 ökade försäljningen i de svenska stadskärnorna med 0,4 procent. Bland städerna som växte mest under 2018 återfinns framför allt mindre städer, med Sandviken, Kinna och Varberg i topp, där etableringar och tillväxt i enskilda branscher lyft utvecklingen. Samtidigt är det storstäderna som bidrar med störst tillväxt i kronor. Det visar rapporten Cityindex som HUI Research har tagit fram i samarbete med Fastighetsägarna.


Pressad handelsaktör fortsätter att stänga butiker

Handel Hufvudstadens största hyresgäst planerar att selektivt stänga flera butiker. "Kvartalet var en besvikelse för oss".


Caroline Wallin, Borås City Samverkan AB och Pi Johansson, projektledare Mind Retail.

Cityutvecklaren: "Den här frågan blir allt mer aktuell"

Handel Borås stad växlar upp arbetet med att hitta nya vägar till en levande stadskärna. Till det tar man hjälp från retailkonsulterna Mind Retail. För Fastighetssverige berättar företagets projektledare Pi Johansson hur strategin ser ut för att behålla en konkurrenskraftig stadskärna.


Lennart Sten

Svenska Handelsfastigheter bygger nytt i Söderhamn

Handel Svenska Handelsfastigheter har tecknat avtal om uppförande av nya butikslokaler åt Rusta vid handelsplatsen E-center i Söderhamn. Butiksytan kommer att uppgå till cirka 2 200 kvm med invigning beräknad till tredje kvartalet 2020.


Prisexperten: "Butikshyrorna borde sänkas med 30 procent"

Handel I en intervju med Fastighetssverige ger prissättningsexperten Andreas Jonason, partner på Simon-Kucher, sin syn på diskussionerna kring hyresnivåerna inom handeln: "För mig är det alldeles uppenbart…"


Popup Agencys ägarduo Rikard Lundberg och Peter Scherr.

Popup Agency:s vd: "Här är den fysiska handeln överlägsen"

Handel Popups har gått från doldis till en allt mer naturlig del i handelns näringskedja. Svenska Popup Agency växlar upp och tar in nytt kapital för att växa i den takt man vill. Samtidigt är det inte helt lätt att frälsa fastighetsägarna, berättar grundaren och delägaren Rikard Lundberg i en intervju med Fastighetssverige.


Gallerian

JD Sports öppnar ny flaggskeppsbutik i Gallerian

Handel Den brittiska sportmodekedjan JD Sports är på stark frammarsch i Sverige. Cushman & Wakefields Retail Services företräder JD Sports i deras expansion och med etableringarna på den svenska marknaden.


Åhléns nyöppnar med helt nytt butikskoncept hos Diös

Handel Under gårdagen nyöppnade Åhléns i Falun sin totalutvecklade butiksyta med tillhörande koncept.


Parfym.se öppnar sin första fysiska butik.

E-handelsaktör öppnar första fysiska butiken

Handel Parfym.se öppnar sin första fysiska butik. Butiken ligger på Frölunda Torg i Göteborg och slår upp dörrarna 9 september.


Viu öppnar i Bygg-Götas fastighet Inom Vallgraven 24:1.

Därför valde den växande butikskedjan Bygg-Göta

Handel För Fastighetssverige berättar teamet bakom expansiva Viu Eyewear – som nyligen slog upp portarna för sin tredje enhet i Sverige – varför man föll för Korsgatan i Göteborg: "Mellan kommersiellt och coolt".


Köpcentrumen behöver delvis återuppfinna sig själva för att anpassa sig till förändrade konsumtionsmönster, enligt Veronica Palmgren stadsutvecklingsdirektör på Citycon. På bilden syns Kista Galleria.

Så ser framtidens köpcentrum ut

Handel Allt – och samtidigt inget – är nytt i hur vi handlar. Veronica Palmgren, stadsutvecklingsdirektör på Citycon, förklarar varför ryktet om den fysiska handelns död är betydligt överdrivet och hur köpcentrumen ska stärka sina positioner i framtiden.


Amanda Welander, analyschef på CBRE.

Därför lyfter e-handeln fysiska butiker

Handel Amanda Welander, analyschef på CBRE, lyfte under Fastighetssveriges seminarium Fastighetskvinnan fram de viktigaste trenderna och utmaningarna för handelssektorn just nu.


Anna K Johansson.

Hur mycket mat och dryck tål ett köpcentrum?

Handel Klädkedjor läggs ner och blir showrooms samtidigt som restauranger och upplevelser tar allt större plats. För Fastighetssverige berättar handelsexperten Anna K Johansson, senior projektledare på TAM Retail, vad som är rätt just nu i det ständigt föränderliga handelssegmentet.


Liljeholmen i Stockholm är enligt Fredrik Bergström, affärsområdeschef advisory WSP, ett gott exempel på hur infrastrukturvärden kan realiseras.

WSP: Enorma värden att realisera i infrastruktur

Handel Svensk infrastruktur i alla dess former sitter på ett stort latent värde, som i offentlig förvaltning ibland har svårt att realiseras. En färsk rapport från WSP och LTH lyfter fram hur man med privat ägande kan locka fram infrastrukturens fulla kommersiella potential. För Fastighetssverige berättar Fredrik Bergström från WSP mer om nya affärsmöjligheter.


Lyxbageri storsatsar – här är lägena som kedjan är ute efter

Handel För Fastighetssverige berättar Per Blomberg, head of expansion på storsatsande Gateau, mer om vilka geografiska områden bolaget främst vill växla upp på – och vilka lägen man helst av allt vill ha: "Vi har tre olika format".