Image
Per Eriksson.

Han blir ny ordförande för Svenska Stadskärnor

Handel Per Eriksson, tidigare vd och numera Senior Advisor på City i Samverkan i Stockholm, efterträder Paul Lindvall som styrelseordförande för Svenska Stadskärnor.


Karin Johansson, vd för Svensk Handel.

Svensk Handel: Fortsatt mörka utsikter i butikshandeln

Handel Coronakrisen slår hårt mot handeln. Trots att sällanköpshandeln återhämtar sig något från bottensiffrorna i april ligger framtidstron för butikshandeln kvar på mycket låga nivåer. Samtidigt faller framtidstron inom e-handeln. Det skriver Svensk Handel.


Karin Johansson, vd för Svensk Handel.

Svensk Handel välkomnar direktstödet till företag

Handel Regeringen har presenterat ett direktstöd till utsatta företag som ska täcka fasta kostnader för exempelvis hyror. Svensk Handel välkomnar beskedet som är viktigt för att rädda företag och jobb inom handeln.
– Hittills har hyresstödet inte nått fram till drabbade butiker, förhoppningsvis sker det genom direktstödet, säger Karin Johansson, vd på Svensk Handel.


Karin Johansson, vd för Svensk Handel.

Svensk Handel: Bara var femte företag har fått sänkt hyra

Handel Trots att läget i stora delar av handeln är akut visar Svensk Handels undersökning att flera av regeringens stödåtgärder inte når fram till handelns företag. Bland de företag som tappat minst hälften av försäljningen har endast vart femte företag fått sänkt hyra.


Karin Johansson, vd för Svensk Handel.

Handlarnas framtidstro faller till historiskt låga nivåer

Handel Coronakrisen får handlarnas framtidstro att störtdyka. Störst är raset för sällanköpsvaruhandeln men även inom dagligvaru- och e-handeln faller framtidsutsikterna till historiskt låga nivåer.


Johan Davidson, chefsekonom på Svensk Handel.

Så mycket tappade modehandeln i mars

Handel Försäljningen av kläder i fysiska butiker och deras e-handel, mätt på jämförbara enheter och i löpande priser, minskade i mars med 38,8 procent jämfört med samma månad förra året. Skoförsäljningen hade det ännu tuffare och föll med hela 47,1 procent. Det visar Stilindex från Svensk Handel Stil.


The Shirt Factory har bland annat en butik i NK på Hamngatan i Stockholm.

Anrika skjortspecialisten i konkurs – här är hyresvärdarna som drabbas

Handel Ytterligare en välkänd klädkedja har gått i konkurs. Den över 30 år gamla skjortspecialisten The Shirt Factory försattes i konkurs fredagen den 3 april. Fastighetssverige har tittat närmare på hur förhyrningarna ser ut.


Karin Johansson, vd för Svensk Handel.

Svensk Handel: Tre av tio sällanköpshandlare kan tvingas stänga inom två månader

Handel Coronavirusets effekter har lagt en tung våt filt över försäljningen i stora delar av handeln. Om nuvarande situation fortsätter kan tre av tio sällanköpshandlare tvingas stänga ned verksamheten inom två månader. Vissa redan inom en månad. Detta enligt Svensk Handel, som efterlyser substantiella hyreslättnader.


Mellby Gård släcker två butikskedjor – så ser branschens exponering ut

Handel Fastighetssverige har tittat närmare på hur förhyrningarna ser ut när Mellby Gård nu begärt butikskedjorna Flash och Dea Axelssons i konkurs.


Populära kedjan i konkurs – här är hyresvärdarna som drabbas

Handel Efter att släkt ner 50 procent av sina butiker redan innan coronakrisen slog till med full kraft har Paradiset nu ansökt om konkurs.


Venue Retail Group driver bland annat skoavdelningarna på NK.

Retailkoncern på ruinens brant – så ser förhyrningarna ut

Handel Coronaviruset har slagit kraftigt mot redan pressade Venue Retail Group. Bolaget lider av akut likviditetsbrist och har dessutom nekats nödkredit från en av de nordiska storbankerna. Fastighetssverige har tittat närmare på koncernens förhyrningar.


Monica Bruvik, senior detaljhandelsanalytiker på HUI Research, om handelns kris under coronautbrottet.

Handelsanalytikern: "Fastighetsägare kan räkna med uteblivna hyror"

Handel Coronavirusets utbrott har lett till att detaljhandeln hamnat i ett väldigt utsatt läge, med dramatiskt minskade intäkter som följd för många butiker. Monica Bruvik, senior detaljhandelsanalytiker på HUI Research, ger sin analys av situationen och berättar om vilka åtgärder som behövs för att hjälpa branschen.


Stor butik töms tvärt i Nordstan

Handel Lämnar med kort varsel när ny, omtalad, hyresgäst knackar på dörren.


Karin Johansson

Svensk Handel: "Det behövs ett tillfälligt hyresstopp"

Handel Coronavirusets utbrott har gjort att kundtillströmningen till många av landets butiker och köpcentrum har minskat drastiskt. Likviditeten bland många sällanköpshandlare är akut hotad.
– För att rädda butikernas överlevnad behövs ett tillfälligt hyresstopp, säger Svensk Handels vd Karin Johansson.


Simon de Château, partner och CIO på Alma Property Partners tror på lågprishandeln i Häggvik.

Alma Property Partners tror på stark lågprishandel i Häggvik

Handel E-handel i all ära men vardagshandlingen vill man faktiskt göra på plats i en riktig butik, det tror Simon de Château, partner och CIO på Alma Property Partners som just nu etablerar ett helt nytt handelskvarter i Sollentuna.


Johan Davidson, chefsekonom på Svensk Handel.

"Hyrorna är en större utmaning än e-handeln"

Handel Hur stort problem är de höjda hyresnivåerna för handeln, kommer detaljhandelskonkurserna börja drabba även e-handlare och vilken del av retailbranschen har det egentligen tuffast? Svensk Handels chefsekonom Johan Davidson ger svaren.


Flera lokaler gapar redan tomma i Wallenstams fastighet Inom Vallgraven 20:18. Nu påbörjar klädbutiken Gillblads sin konkursutförsäljning.

Flera centrala vakanser för noterad tungviktare

Handel De gapande gluggarna i den maffiga fastigheten i den göteborgska shoppingens epicentrum blir allt fler.


Sofia Rundström, Centrumchef på Westfield Mall of Scandinavia.

Centrumchefen om popmärkets historiska etablering i Sverige

Handel Sofia Rundström, centrumchef på Mall of Scandinavia, berättar för Fastighetssverige vad det snabbväxande teknikvarumärket Xiaomis stundande etablering betyder för köpcentrumet och hur man resonerar kring framtida etableringar i den allt mer utmanande verkligheten för fysiska butiker.


Lars-Åke Tollemark.

URW: Den fysiska butiken får en ny roll

Handel Handelsbjässen släpper sin största trendrapport hittills.


Lars-Åke Tollemark, Norden-vd för Unibail-Rodamco.

URW:s köpcentrum fortfarande stockholmarnas favoriter

Handel Unibail-Rodamco-Westfield utmärktes återigen i Evimetrix årliga undersökning "Stockholmarnas favoritcentrum". För andra året i rad kammade Täby Centrum hem förstapriset, tätt följt utav Westfield Mall of Scandinavia på en välförtjänt andraplats.