Image
Mikael Anjou är vd för Sizes som nu försatts i konkurs efter att bolagets största kund och tillika huvudägare, SSB, har ställt in alla framtida projekt.
Mikael Anjou är vd för Sizes som nu försatts i konkurs efter att bolagets största kund och tillika huvudägare, SSB, har ställt in alla framtida projekt. Bild: Sizes/SBB

Sizes i konkurs efter SBB:s stoppade projekt

Bolag Trähustillverkaren Sizes, som har SBB på ägarlistan med omkring 26 procent, har gått i konkurs.
Publicerad den 17 Augusti 2022

Koncernmoderbolaget Sizes Works AB, produktionsbolaget Sizes Prefab AB och entreprenadbolaget Sizes Construction AB har, på egen ansökan, beviljats konkurs av Kalmar tingsrätt, det uppger bolaget på sin egen hemsida och skriver vidare att konkurserna innebär att flertalet koncernbolag nu är försatta i konkurs. Totalt berörs ett 140-tal anställda av konkurserna där huvuddelen av personalen finns på produktionsanläggningen i Oskarshamn.

Enligt bolaget är bakgrunden till konkursen det kraftigt förändrade och försämrade marknadsläget som i sin tur lett koncernens största kund (SBB, reds:anm) att inställa samtliga framtida projekt. Bolaget står därmed utan orderbok. Efter ett omfattande arbete med att söka andra alternativ för bolaget ser inte styrelsen någon annan utväg än att ansöka om en konkurs.

Sizes hade sedan förra året ett samarbete med SBB och i augusti 2021 meddelade SBB att de kommit överens med Sizes Works om byggnation av 1 000 hyresrätter per år från och med 2023.

Sizes har enligt sin hemsida fem projekt med SBB och totalt omfattar projekten 463 lägenheter.

Så sent som i juni tecknade SBB ett entreprenadavtal med Sizes om uppförandet av 60 hyreslägenheter i Karlskrona, och i slutet av maj motsvarande för 45 hyreslägenheter i Oskarshamn.

Till Dagens Industri säger Krister Karlsson, fastighetsutvecklingschef och vice vd på SBB, att SBB siktar på att ungefär 180 av de 463 lägenheterna fortsatt ska vara klara i slutet av november i år.

– De övriga lägenheterna är något vi får diskutera med konkursförvaltaren. Men överlag är det ganska tydligt vad som har hänt. Situationen beror på nybyggnationen, den har ju stannat av fullständigt. Det är väldigt, väldigt höga byggkostnader just nu, säger Krister Karlsson till tidningen.

- Andreas Lithander
andreas@fastighetssverige.se

Ämnen

Annons Image

Senast från Fastighetssverige Plus

Hovrätten svarar på kritiken från Bonava och Roschier

Juridik Tidigare i veckan publicerade Fastighetssverige kritik från Bonava och advokatbyrån Roschier som gällde att Svea hovrätt tagit fram en beräkningsmodell för hur presumtionshyror kan höjas i takt med den lokala hyresökningen. Nu svarar hovrättsrådet Mats Holmqvist på kritiken.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige