Image
Panattoni firar ett år på den svenska marknaden och laddar för nya stora logistikaffärer under 2023.
Panattoni firar ett år på den svenska marknaden och laddar för nya stora logistikaffärer under 2023. Bild: Panattoni

Panattoni laddar för nya stora logistikaffärer

Bolag Panattoni firar ett år i Sverige och världens största utvecklare av logistikfastigheter kan se tillbaka på ett intensivt år – och samtidigt blicka framåt mot nya stora affärer. – Vi har nya projekt i pipeline med en samlad volym kring 430 000 kvadratmeter, säger vd:n Fredrik Jagersjö Rosell.
Publicerad den 1 December 2022

I några korta punkter kan Panattonis första år i Sverige summeras så här:
Helt ny organisation på plats som vuxit från tre till elva anställda
Etablering av huvudkontor i Göteborg med flera kontor på strategiska platser i landet
Rekordstort markförvärv på 3,1 miljarder kronor från Kilenkrysset
Byggstart för 180 000 kvm modern spekulativ lageryta i Mälardalen
Fem beviljade bygglov (1 hus i Enköping, 2 hus i Strängnäs respektive Rosersberg)
Entreprenadavtal på 1,3 miljarder kronor med YLAB

I Sverige är Panattoni ännu ganska okända, inte minst i förhållande till bolagets ställning som världens största logistikfastighetsutvecklare. Affärsmodellen är spekulativ, vilket innebär att man köper mark och bygger utan att invänta någon tänkt hyresgäst. På så vis kan de i högt tempo tillföra vakanta moderna anläggningar till marknaden.
– Att bygga på spekulation är inte unikt. Men det unika för oss är att vi bygger i väldigt stor skala. Nu tillför vi 180 000 kvadratmeter på ett bräde till marknaden. Det har ingen gjort tidigare. Och vi kommer inte att stanna där, förklarar Fredrik Jagersjö Rosell.

Under det gångna året har Panattoni fokuserat på den gyllene triangeln Stockholm-Göteborg-Malmö, men man tittar på varje intressant case oavsett var det ligger. På sikt räknar Panattoni med att generera ett stort antal arbetstillfällen på många orter i Sverige.
– Vår ambition är att varje år bygga omkring tio hus på sammanlagt cirka 250 000 kvadratmeter. Panattoni har kommit till Sverige för att kunderna vill se oss här. Vi märker att säljare av mark gillar idén att vi bygger först och så kommer hyresgästerna därefter. Dessutom skapar vi värde för deras eventuellt ytterligare mark, säger Fredrik Jagersjö Rosell.

- Redaktionen
red@fastighetssverige.se

Ämnen

Partnertext

Handeln byggde staden – men vad gäller framöver?

Presenteras av Optimal Stadsutveckling

Senast från Fastighetssverige Plus

Kraftigt rapportfall för Fabege – men Dahlbo ser stabilitet

Bolag Fabege redovisade en rejäl nedgång i förvaltningsresultat i fjärde kvartalet 2022 och fastighetsbeståndet värderades ner med knappt fyra miljarder kronor samtidigt som styrelsen föreslår sänkt utdelning. Aktien tog rejält med stryk på börsen och vd Stefan Dahlbo passade på att fylla på innehavet i dippen. Tillsammans med CFO:n Åsa Bergström berättar han mer om hur bolaget tar sig an det som väntas bli ett utmanande 2023.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige