Image

Open House lägger ner i Arlöv

EKONOMI Open House lägger ned sin anläggning i Arlöv utanför Malmö. Samtliga 96 anställda sägs upp.
Publicerad den 13 Februari 2008

Ett tiotal medarbetare kommer att erbjudas anställning i en ny organisation som ska arbeta med projektutveckling, dock utan egen tillverkning.

Open House har producerat lägenhetsmoduler i fabrik. Konceptet bygger på att modulerna transporteras till byggplatsen där de monteras ihop till färdiga hus.

Tanken är att industrialisera det mer eller mindre hantverksmässiga husbyggandet och därmed kunna sänka byggkostnaderna väsentligt. Hittills har Open House uppfört och framgångsrikt sålt cirka 1 100 lägenheter i bostadsområdet Annestad i Bunkeflostrand och planerat för ytterligare 400.

Redan i oktober i fjol varslade Open House 25 kollektivanställda om uppsägning på grund av arbetsbrist. Man hade inlett ett stort husprojekt i Oslo, som inte var anpassat till deras byggsystem och därför ledde till förluster. Av samma skäl tvingades man tacka nej till nästa etapp i Oslo och därmed förlorade fabriken 70 procent av sin planerade försäljning.

Trots stora ansträngningar och investeringar har man inte heller lyckats sänka modulkonceptets byggkostnader jämfört med traditionella metoder.

Anders Larsson tillträdde som VD för ett år sedan för att vända utvecklingen. En ny strategi som byggde på ökad standardisering togs fram.

- Men de ekonomiska problemen var större än beräknat, säger Anders Larsson. De har dessutom förvärrats av utvecklingen i omvärlden. När marknaden för nybyggda bostadsrätter nu bromsats upp blev produktionstakten i fabriken högre än försäljningstakten och någonting radikalt måste göras. Våra norska ägare OBOS har därför beslutat att fabrikskonceptet, och dess stora, fasta kostnader, inte längre är försvarbart. Som VD har jag full förståelse för det, inte minst som de redan plöjt ned 200 miljoner kronor i konceptet. Hur sorgligt det än är tvingas vi därför lägga ned produktionen i Arlöv. Den upphör i april.

OBOS kommer att fortsätta verksamheten i Malmöregionen där man byggt upp en stor kompetens om bostadsmarknaden. Man kommer därmed också att kunna fullgöra sina åtaganden i Bunkeflostrand och andra aktuella projekt, dock utan egen tillverkning. Kvar blir en projektutvecklingsorganisation med fokus på bostäder, där ett tiotal medarbetare från Open House kommer att erbjudas anställning.

Facket informerades om nedläggningen på onsdagsförmiddagen. Samtliga anställda omfattas av de avtalsbaserade trygghetssystemen och ett jobbcentrum kommer att upprättas på företaget. Trygghetsrådet, Arbetsförmedlingen, Previa och en outplacementkonsult kommer att samverka för att de uppsagda snabbt ska kunna komma vidare på arbetsmarknaden.

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs nordiska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige