Image

Nio myndigheter flyttar

Sverige Regeringen meddelar att man nio statliga myndigheter flyttas från Stockholm till andra delar av landet. Bland dessa återfinns Sida, Tullverket och Kronofogden.
Publicerad den 23 Januari 2018

Människor ska kunna leva och arbeta oavsett var man bor i landet. Därför ökar regeringen den statliga närvaron i Skåne och Västsverige genom att omlokalisera eller utöka nio myndigheters verksamhet till Malmö, Kristianstad, Mölndal, Borås, Botkyrka och Göteborg.

– Den här regeringen menar allvar med att hela Sverige ska hålla ihop, säger statsminister Stefan Löfven. Att förstärka Tullverket i Malmö är också ett viktigt inslag i kampen mot vapen- och narkotikasmugglingen till Sverige.

De nio besluten omfattar cirka 900 årsarbetskrafter. Tillsammans med tidigare omlokaliseringar och vissa myndigheters utbyggnader har den statliga närvaron stärkts runt om i Sverige med över 2 000 jobb under mandatperioden.

– Vi bedriver ett omfattande arbete för att vända den trend där allt mer av statliga myndigheters verksamhet koncentrerats till vår huvudstad. Staten ska ta sitt ansvar för att knyta ihop Sverige och motverka en splittring av vårt land, säger civilminister Ardalan Shekarabi.

Besluten att omlokalisera eller utvidga myndigheters verksamhet utanför Stockholm fattas på torsdag den 25 januari. Regeringen har tidigare fattat beslut om att omlokalisera tolv myndigheter från Stockholm till annan ort.

Inom kort kommer också ett förslag att skickas på remiss som innebär att myndigheter som vill avveckla verksamhet på en ort inte ska få göra det utan en konsekvensanalys som skickas till berörd länsstyrelse, kommun och den aktör som har det regionala utvecklingsansvaret.

Tullverket ska lokalisera delar av myndigheten från Stockholm till Malmö och har utöver detta fått medel för att placera nya tulltjänstemän i Malmö under 2018.

Tillväxtverket ska lokalisera ytterligare verksamhet från Stockholm till Malmö.

Myndigheten för tillgängliga medier ska lokalisera sin verksamhet från Stockholm till Malmö.

Trafikverket ska utöka verksamheten på regionkontoret i Kristianstad.

Kronofogdemyndigheten ska lokalisera delar av sin verksamhet från Stockholm till Kristianstad, Luleå och Sundsvall. Kronofogdemyndigheten ska även pröva om ytterligare verksamhet i Stockholm kan lokaliseras till andra orter.

Inspektionen för socialförsäkringen ska lokalisera hela sin verksamhet till Göteborg.

Arbetsmiljöverket ska lokalisera den del av verksamheten som bedriver arbete mot osund konkurrens till Mölndal.

Swedac ska lokalisera all verksamhet som i dag bedrivs i Stockholm till Borås.

Sida ska lokalisera den verksamhet som i dag finns i Stockholms stad till Botkyrka kommun.

- Axel Ohlsson
axel@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs nordiska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige