Image
Arkitektfirman Wingårdhs förslag på utveckling av Fiskhamnen i Göteborg. Staden föreslår nu att det nuvarande arbetet avbryts och att det görs ett större omtag kring framtiden för det anrika området.

Vill avbryta Wingårdhs planer för Fiskhamnen – föreslår större omtag

Bygg/Arkitektur Den framtida flytten av Stena-terminalerna har förändrat förutsättningarna för Fiskhamnens utveckling och nu föreslår stadsbyggnadskontoret att det nuvarande arbetet avbryts och att projektets framtida omfattning studeras i ett större sammanhang som kan inkludera en helt ny stadsdel. Fastighetssverige berättar mer.


Tenant & Partner flyttar till Packhusplatsen.

Flyttexperterna flyttar till nytt kontor

Uthyrning Byter Wallenstam mot Platzer när man flyttar till nytt Göteborgskontor.


Citygate.

Skanska tecknar nytt hyresavtal i Citygate

Uthyrning Skanska Fastigheter Göteborg har tecknat hyresavtal med gymoperatören Omnia om cirka 380 kvadratmeter. Öppning sker under hösten så snart nödvändiga byggnadstillstånd erhållits.


Ny hyresgäst tar plats i Ramsburys fastighet på Kungsgatan i Göteborg.

Ny hyresgäst hos Ramsbury

Uthyrning Digital byrå flyttar in i Ramsburys Göteborgsprojekt. Croisette har förmedlat uthyrningen.


Azra Kadribasic, ny chef för HSB Göteborgs nyproduktion.

HSB Göteborg rekryterar chef för nyproduktion

Karriär Azra Kadribasic har utsetts till ny chef för HSB Göteborgs nyproduktionsverksamhet. Hon har lång erfarenhet från bostadsutveckling och kommer närmast från konsultföretaget Development Partner.


Skiss över tidigare föreslagen utveckling vid Lagerströmsplatsen i Gårda. Inom detaljplanen har Wallenstam, Balder och Tornet fått markreserveringar sedan tidigare.

Staden på väg att köpa nyckelfastighet i stor detaljplan

Transaktioner Betalar nästan 34 miljoner för viktig fastighet i Göteborgsplan med över 800 bostäder. Stora aktörer som Wallenstam och Balder är inblandade.


Två män döms för penningtvättsbrott.

Domen om tvättade pengar i lägenhetsköp – ville köpa i Karlatornet

Juridik Igår kom domen i ett mål som behandlats av Borås Tingsrätt. Ett stort åtal där gärningsmännen bland annat åtalades för grovt narkotikabrott, så väl som penningtvätt. Mest spektakulärt är kanske att de hade planer på att använda pengarna från försäljningen av en renoverad lägenhet till att köpa en trerummare i Karlatornet för 7,2 miljoner.


Stora Kontorsdagen
Den 8 mars arrangeras Stora Kontorsdagen GBG på Elite Park Avenue Hotel. Det blir en heldag med fokus på marknaden för kontorsfastigheter.

Stora Kontorsdagen GBG: Notera den 8 mars i almanackan!

Stora Kontorsdagen Göteborg Den 8 mars är det dags för den andra upplagan av mötesplatsen Stora Kontorsdagen GBG på Elite Park Avenue Hotel. Missa inte chansen att uppdatera dig på det allra senaste inom det spännande kontorssegmentet samtidigt som du knyter nya värdefulla kontakter. Säkra din plats i dag.


Christina Heikel går från Fastighetsägarna till Västsvenska Handelskammaren

"Man måste förtjäna sina invånare" – Så ska Christina Heikel styra upp Västsveriges stadsutveckling

Karriär Fastighetsägarnas näringspolitiska talesperson Christina Heikel blir ny ansvarig för stadsutvecklingsfrågor på Västsvenska Handelskammaren, där hon efterträder Gunilla Grahn-Hinnfors. Fastighetssverige fick ett långt samtal som berör allt från gestaltning, näringslivet bostadsbehov och vilket som är Göteborgs sämsta stadsutvecklingsprojekt.


Från vänster: Johan Sävhage, direktör idrotts- och föreningsförvaltningen, Martin Blixt, stadsfastighetsförvaltningen, Kristina Lindfors, exploateringsförvaltningen, Henrik Kant, stadsbyggnadsförvaltningen, Anders Ramsby, stadsmiljöförvaltningen, Marianne Erlandsson, direktör kretslopp och vatten samt Magnús Sigfússon, direktör samhälle och omvärld stadsledningskontoret.

Är fyra nämnder starkare än fem? Henrik Kant om stadens omstöpning

Bygg/Arkitektur Vid årsskiftet får Göteborgs Stad en ny organisation inom stadsutvecklingsområdet då fem facknämnder upphör och ersätts med fyra nya nämnder. Henrik Kant är en av de anställda som får en ny roll i och med omorganisationen, han blir direktör för stadsbyggnadsförvaltningen. För Fastighetssverige berättar han ingående om den nya organisationens styrkor, vad som kommer bli bättre och hur detaljplaneprocesserna i Göteborg kan bli effektivare.


Tobias Johannesson, vd för Järngrinden.

Järngrinden köper av Castellum i Göteborg

Transaktioner Järngrinden utökar sitt fastighetsbestånd ytterligare genom förvärv av handels- och kontorsfastigheten Älvsborg 178:8 från Castellum. Fastigheten är belägen i västra Göteborg och utgörs huvudsakligen av handel och kontor med god utvecklingspotential.


P-G Persson, avgående vd för Platzer

Kineum blir slutmålet för P-G: Nu äger Platzer hela huset

Ekonomi/Finansiering I en exklusiv intervju med Fastighetssverige berättar P-G Persson om arbetet bakom Kineum, om framtiden och vilket Platzer han inom kort lämnar bakom sig. Idag blev det nämligen klart att Platzer köper ut NCC med 782 miljoner kronor från det JV-bolag som tillsammans skapat en ny destination i Göteborg. En av många höjdpunkter för den avgående vd:n.


Södra Änggården.

Månsson Fastigheter och Westhouse säljer bostadskvarter till Trenum

Transaktioner Månsson Fastigheter och Westhouse säljer kvarter Ett, Södra Änggården i västra Göteborg till Trenum AB. Kvarteret omfattar cirka 170 lägenheter inklusive longstay med garage, livsmedelsbutik och andra servicelokaler. Byggnaden som ska projektledas och färdigställas av säljarna är drygt 13 000 kvadratmeter och beräknas vara inflyttningsklar under 2025.


Ny hyresgäst flyttar in i Svenska Hus fastighet på Västra Hamngatan.

Svenska Hus hyr ut i centrala Göteborg

Uthyrning Plagazi hyr 135 kvadratmeter kontor av Svenska Hus på Västra Hamngatan i Göteborg. Croisette har förmedlat uthyrningen.


Kruthuset 17 i Göteborg.

Newsec hyr ut 5 000 kvadratmeter i Kruthuset 17

Uthyrning Valmet, en ledande global utvecklare och leverantör av processteknik, automation och service inom massa-, pappers- och energiindustrin, lämnar efter 160 år på Lindholmen i Göteborg och har med stöd av Newsec hittat nya lokaler i Kruthuset 17. Under sommaren 2022 förvärvades Kruthuset 17 av Niam som kommer fortsätta förädla fastigheten framöver tillsammans med Newsec som förvaltare.


Emmelie Sjögren.

Emmelie Sjögren ny fastighetschef på Stena Fastigheter

Bolag Emmelie Sjögren är Stena Fastigheter Göteborgs nya fastighetschef med ansvar för bolagets fastigheter i centrala Göteborg, Kungsbacka, Askim och Mölndal. Hon tillträdde sin nya tjänst den 1 december och ingår i Stena Fastigheter Göteborgs ledningsgrupp.


Skanska hyr ut del av översta våningen i Citygate.

Skanska hyr ut del av översta våningen i Citygate

Uthyrning Skanska Fastigheter Göteborg har tecknat hyresavtal med teknikbolaget Antmicro AB om 410 kvadratmeter kontorsyta. Inflyttning sker i april 2023.


Skanska bygger vid Götaplatsen i Göteborg.

Skanska bygger nya lokaler för Konstnärliga fakulteten åt Akademiska Hus i Göteborg

Bygg/Arkitektur Skanska har tecknat avtal med Akademiska Hus om att bygga nya lokaler för Konstnärliga fakulteten vid Göteborgs universitet. Projektet innefattar såväl nybyggnation som ombyggnad av befintligt hus. Avtalet är värt cirka 1,2 miljarder kronor, vilket inkluderas i orderingången för Skanska Sverige i fjärde kvartalet 2022.


Nodi kontorshus är årets bästa byggnadsverk i Göteborg.

Göteborgs bästa byggnadsverk 2022 har korats

Bygg/Arkitektur Varje år koras Göteborgs bästa byggnadsverk och en byggaktör får ta emot pris ur Per och Alma Olssons fond. Bästa byggnadsverk år 2022 blir Nodi kontorshus, där Next Step Group och Bygg-Göta är byggaktörer och White Arkitekter är arkitekter. Den vinnande byggnaden uppfyller fondens krav på en god gestaltad livsmiljö med särskild vikt på estetiska, miljömässiga och användarvänliga lösningar.


Tomas Beck, Mileway.

Mileway hyr ut mer än 20 000 kvadratmeter i Göteborg

Uthyrning Mileway har signerat ett långsiktigt hyresavtal i Göteborg på över 20 000 kvadratmeter med Geodis, ett globalt transport- och logistikföretag, som redan är kund hos Mileway i Tyskland och Frankrike.