Image

NCC bygger Sörmlands nya länsmuseum

Bygg/Arkitektur NCC bygger nya Sörmlands Museum, som ska vara ett miljöanpassat museum med pedagogiska verkstäder och konsertlokal.
Publicerad den 9 November 2015
Det nya museet blir 13 000 kvadratmeter stort. Bild: Carlstedt Ark. och URBIO
Det nya museet blir 13 000 kvadratmeter stort.

Ordern från Sörmlands läns landsting på den nya byggnaden är värd 248 miljoner kronor. Dessutom utförs markarbete värt 50 miljoner kronor.

– Byggnaden blir en tidskapsel där vi ska bevara kulturhistoriska föremål till eftervärlden. Det nya museet kommer att öka utbudet av kultur i Nyköping samt bli ett nytt besöksmål för turister, säger Johnny Niskanen, teknikchef på Sörmlands läns landsting.

Det nya länsmuseet blir totalt 13 000 kvadratmeter stort och ligger centralt i Nyköpings hamnområde. Tanken bakom det nya museet är att det ska komplettera verksamheten på slottet Nyköpingshus, som i dag har utställningar och sommarteater.

I byggnaden ska även pedagogiska verkstäder skapas där skolklasser får pröva att jobba i olika material, exempelvis trä och textil. Det nya museet får även en sal där landstingsfullmäktige kan hålla sammanträden. Övrig tid kan lokalen användas till konserter eller andra kulturevenemang.

Museet får också restaurang, café, butik och kontor. Utanför entrén anläggs en park med utställningsföremål.

Museet blir miljöanpassat och kommer bland annat att använda mycket lite köpt energi till värme och komfortkyla.

– Genom att jobba i partnering med Sörmlands läns landsting har vi fått en mycket effektiv process under de 1,5 år vi förberett projektet. Det innebär också att vi kommer att kommer att få en kortare byggtid än vid ett traditionellt samarbete, säger Matti Virkki, affärschef på NCC Construction.

Sörmlands Museum är färdigbyggt i december 2017 och invigs i början av hösten 2018.

- Maria Olsson Äärlaht
maria@lokalnytt.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs nordiska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige