Image

Atrium Ljungberg miljardsäljer till CBRE GI

Transaktioner Atrium Ljungberg har träffat avtal om försäljning av fastigheten Söderby Huvudgård 2:43 i Haninge, mer känd som handelsplatsen Port 73. Köpeskillingen baseras på ett underliggande fastighetsvärde om 977 miljoner kronor. Köpare är CBRE Global Investors.
Publicerad den 22 December 2017
Port 73. Bild: Erik Lefvander
Port 73.

– Vårt fokus är att utveckla attraktiva stadsmiljöer med en blandning av handel, kontor, bostäder, service, kultur och utbildning. Vi bedömer att vi inte, inom överskådlig tid, kan utveckla platsen vid  Port 73 på ett sätt som stödjer vår vision och affärsidé. Marknadsläget för avyttring är nu mycket starkt och vi väljer därför att sälja och istället fokusera och investera i våra andra platser där vi har större utvecklingsmöjligheter, säger Annica Ånäs, vd, Atrium Ljungberg.

Försäljningen av Port 73 sker genom avyttring av aktier. Köpeskillingen baseras på ett underliggande fastighetsvärde om 977 miljoner kronor före avdrag för uppskjuten skatt. Affären ger ett positivt resultat efter skatt med cirka 85 miljoner kronor i Atrium Ljungbergs koncern, varav merparten hänförs till uppskjuten skatt och kommer att redovisas i bokslutet för det fjärde kvartalet 2017.

Fastighetens hyresvärde är 70 miljoner kronor. CBRE Global Investors tillträder fastigheten  1 februari 2018.

Sedan 2009 har Atrium Ljungberg stegvis byggt ut och omvandlat Port 73 till en regional handelsdestination i Södertörn. Port 73 omfattar idag totalt cirka 36 600 kvadratmeter uthyrbar yta innehållande volymhandel samt en galleria med ett fyrtiotal butiker, restauranger och service.

– Port 73 är numera en etablerad handelsplats. Den är i princip fullt uthyrd och fastighetens driftnetto, butikernas omsättning och antalet besökare har utvecklats starkt de senaste åren, avslutar Annica Ånäs.

Vi är väldigt nöjda med att addera ytterligare en stark fastighet till vår nordiska portfölj. ESCF II söker efter institutionella dominanta köpcentrum med starkt track record och Port 73 passar fondens strategi utmärkt. Port 73 är ett etablerat köpcentrum med ökande försäljningssiffror och a?r i stort sett fullt uthyrt med hög efterfrågan bland hyresgäster, säger Andreas Norberg, Head of Investment Operations Nordics på CBRE GI.

CBRE har varit Atrium Ljungbergs rådgivare i affären.

- Axel Ohlsson
axel@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

CBRE Sweden på Branschguiden

På CBRE är vår passion att leverera marknadsledande fastighetsrådgivning som gör det möjligt för våra kunder att blomstra – i hela världen.

CBRE Group Inc. är världens största företag inom fastighetsrådgivning med huvudkontor i Los Angeles, USA. Företaget har runt 80 000 anställda och fler än 450 kontor som stödjer fastighetsägare, investerare samt hyresgäster över hela världen.

CBRE i Sverige erbjuder strategisk rådgivning inom – fastighetstransaktioner, hyresgästrepresentation, förvaltning, uthyrning och utveckling, samt värdering. Vi arbetar även med res...

Läs mer om CBRE Sweden på Branschguiden

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs nordiska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige