Image
Bild: Pangea

Transaktionsvolymen i Norden ner elva procent

Transaktioner Transaktionsvolymen på den nordiska fastighetsmarknaden uppgår till nästan 20 miljarder euro under första halvåret 2019, vilket är elva procent lägre än motsvarande period förra året. Volymen i Sverige har dock ökat markant och marknaden för logistikfastigheter är hetare än någonsin, visar nya siffror från Pangea Property Partners.
Publicerad den 3 Juli 2019
Mikael Söderlundh. Bild: Pangea
Mikael Söderlundh. Bård Bjølgerud. Bild: Pangea
Bård Bjølgerud.

– Den kommersiella fastighetsmarknaden fortsätter att vara väldigt stark och attrahera kapital. Det gäller framförallt den svenska marknaden där vi har sett hela 21 miljardaffärer redan under 2019, vilket är exceptionellt många. Vi förväntar oss att den höga transaktionsaktiviteten håller i sig och att transaktionsvolymen för hela 2019 kommer att landa över 40 miljarder euro i Norden, vilket i så fall blir femte året i rad, säger Mikael Söderlundh, analyschef och partner på Pangea Property Partners.

Transaktionsvolymen i Sverige uppgår till 8,3 miljarder euro (87 miljarder kronor) under det första halvåret 2019, vilket är en ökning med 11 procent från förra året. Det är dessutom den näst högsta volymen någonsin för årets sex första månader. I övriga Norden uppgår transaktionsvolymen till 4,0 miljarder euro i Norge, 3,7 miljarder euro i Finland och 3,6 miljarder euro i Danmark, vilket är en minskning för samtliga länder jämfört med första halvåret 2018. Antalet affärer ligger kvar på ungefär samma nivå.

Den nordiska marknaden fortsätter att vara attraktiv för internationella investerare som nettoköper nordiska fastigheter för 2,7 miljarder euro under första halvåret 2019. Andelen utländska köpare står för 32 procent av volymen medan andelen utländska säljare står för 18 procent.

Sett till olika segment var kontor den största sektorn under första halvåret 2019 och stod för 29 procent av volymen, följt av bostäder som stod för 21 procent. Handel stod för hela 17 procent av volymen, trots fortsatt fokus på pressade hyresgäster. Andelen affärer med logistikfastigheter ökade till 17 procent, från 11 procent under förra året.

– Logistik har aldrig varit så hett som just nu, både sett till prisbild och mängden affärer. Sektorn drivs framförallt av internationella investerare som vill göra stora portföljförvärv, säger Bård Bjølgerud, vd och partner på Pangea Property Partners.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

"Det är inte byggklara planer som är spärren – det är allt runt omkring"

Bolag Det saknas inte byggklar mark eller detaljplaner, om man får tro Wallenstam. Enligt bolagets vd Hans Wallenstam har bolaget många projekt som skulle kunna dras igång här och nu – men det råder fortfarande en stor osäkerhet kring huruvida alla led i entreprenörskedjan är tillräckligt pålitliga. – När det gäller byggen idag så är vi väldigt noggranna: vi gör bakgrundskontroller på alla entreprenörer för att säkerställa att de inte har något kriminellt för sig och för att vara säkra på att de har ekonomi för genomförandet.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige