Image

Regeringen ser över paketeringsreglerna

Juridik Regeringen ger en särskild utredare i uppdrag att se över bland annat paketeringsreglerna för fastigheter. Syftet är att minska möjligheterna till skatteplanering.
Publicerad den 15 Juni 2015
Magdalena Andersson. Bild: Kristian Pohl/Regeringskansliet
Magdalena Andersson.

Paketering av fastigheter innebär att säljare av en fastighet inte säljer fastigheten direkt utan i stället ”paketerar” fastigheten i ett aktiebolag och sedan säljer aktierna i bolaget. Genom att sälja fastigheten paketerad i ett aktiebolag minskar skattekostnaden för såväl säljaren som köparen. Fast egendom kan även i vissa fall förvärvas genom fastighetsbildningsåtgärder enbart i syfte att undkomma stämpelskatt.

- De öppningar som finns för skatteplanering genom paketering och förvärv via fastighetsbildningsåtgärder gör att det finns anledning att se över reglerna, säger finansminister Magdalena Andersson.

Regeringen har därför beslutat att ge en särskild utredare i uppdrag att se över vissa frågor inom fastighets- och stämpelskatteområdet.

Utredaren ska bland annat:

• Kartlägga och analysera den skattemässiga situationen för företag i fastighetsbranschen.
• Undersöka de samhällsekonomiska effekterna av fastighetspaketering,
• lämna förslag på författningsändringar för att motverka paketering av fastigheter som ett skatteplaneringsverktyg,
• analysera om förvärv genom fastighetsbildningsåtgärder missbrukas för att undgå stämpelskatt och om det bedöms lämpligt, lämna förslag på lagändring.

Uppdraget ska redovisas senast den 31 mars 2017.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Sparbössan växer – på egna villkor

Bolag Sparbössan är väldigt selektivt som fastighetsbolag: Fastigheterna i portföljen bör ha ett kulturhistoriskt eller arkitektoniskt värde. Så när vd Sara Östmark pratar om att bolaget är inne i en "tillväxtresa", ja, då är det tillväxt på egna villkor och i egen takt. – Det handlar om vilken typ av organisation man vill jobba i, berättar hon för Fastighetssverige.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige