Image

Protester mot försäljning av Ekerö Bostäder

AFFÄRER Invånare i Ekerö protesterar mot försäljningen av Ekerö Bostäder. I ett öppet brev kräver Nätverket Rädda Ekerö en folkomröstning om frågan.
Publicerad den 4 Juni 2008

Ekerö kommun planerar att sälja dotterbolaget AB Ekerö Bostäder, främst för att frigöra kapital för att betala av på den relativt stora låneskuld som kommunen har.
Men protesterna är stora. Ett nätverk, kallat Rädda Ekerö Bostäder, har bildats. Nätverket kräver nu en folkomröstning om frågan.
I ett öppet brev skriver nätverket:

"Vi vill rädda Ekerö Bostäder från försäljning. Men vi vill framför allt rädda demokratin i Ekerö.

Vi accepterar inte att den styrande majoriteten i Ekerö tänker sälja Ekerö Bostäder i blixtfart, utan egentligt beslutsunderlag och göra våld på den demokratiska process som skall föregå ett sådant beslut. Därmed ger de politiska makthavarna i Ekerö kommun självgodheten, arrogansen och det odemokratiska sinnelaget ett ansikte.

De politiker i Ekerö kommunfullmäktige som stödjer oss har genom en minoritetsåterremiss lyckats att, för tillfället, skjuta på beslut om försäljningen.
Kommunfullmäktiges ordförande har kallat till ett extra sammanträde den 11 juni. Då ska frågan om försäljning klubbas igenom, utan att ett bättre underlag finns för beslut och helst utan debatt.

Vi har under en vecka frågat innevånarna i Ekerö vad de tycker om detta sätt att hantera den kanske största enskilda fråga som kommunen kan besluta om. Vi har frågat innevånarna om frågan ska avgöras i en folkomröstning.

Gensvaret har varit entydigt: De flesta av dem vi talat med protesterar mot det odemokratiska förfaringssättet och kräver en folkomröstning. På en vecka har vi fått in över 1 200 namnunderskrifter för en folkomröstning.

Vi lämnar i dag över namnunderskrifterna till fullmäktige, För att fullmäktige ska pröva frågan krävs att ca 900 innevånare begär detta. Vi har med god marginal klarat denna gräns.

Och vi fortsätter att samla in namnunderskrifter. Målet är att vi om en vecka ska ha minst 1800 namnunderskrifter det vill säga tio procent av de röstberättigade invånarna. Detta är den gräns som den sittande grundlagsberedningen kommer att föreslå för att en kommun ska vara skyldig att genomföra en folkomröstning."

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

SEB:s makroekonom: Riksbanken sänker räntan i maj

Ekonomi/Finansiering Riksbanken genomförde flera räntehöjningar på rad och nu talar en del bedömare om att inflationen kommer ner runt två procent vid halvårsskiftet. Går det att redan nu skymta det ekonomiska ljuset – eller lurar det nya utmaningar runt hörnet? Vad behöver vi tänka på framöver när den ekonomiska verkligheten ser ut som den gör? Marcus Widén, makroekonom på SEB, satte ljuset på detta under Stora proptechdagen i Stockholm.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige